Door Jop Fackeldey op 27 november 2011

Van Waarde

Wat is eigenlijk van Waarde ? Een vraag die we ons misschien wel te weinig stellen. Of niet. Ik kom er op omdat ik net vanochtend gekeken heb naar Buitenhof en daar Lodewijk Asscher een wat mij betreft glashelder betoog hoorde afsteken als nieuwbakken voorzitter van de Wiaerdi Beckman Stichting. daarbij ging het over de sociaal-democratie en de PvdA, maar wat mij betreft is het makkelijker concreter te maken. Waar zet ik me voor in en waar niet. Waarom is iets van waarde ? Klinkt allemaal wat abstract en filosofisch, maar zo richting jaareinde voer voor de geest. ik kom er op terug.
Heel praktisch overigens is de vraag ook al te stellen als ik om deze weblog te schrijven in mijn agenda terugblik. Zo zijn we met elkaar hard bezig geweest voor het Aviodrome. Helaas is en faillissement niet te vermijden, maar onze gezamenlijke energie richt zich op de doorstart. het behoud van de voorziening van Lelystad en het behoud van een ieder geval een deel van de arbeidsplaatsen. Er zijn dankzij de inspanningen van velen goede vorderingen gemaakt. Maar we zijn er nog helaas nog niet.
De discussie van waarde speelt natuurlijk ook heel nadrukkelijk over de waterwijzer. Afgelopen manadag hebben we de eerste bijeenkomst gehad tussen initiatiefnemers tot behoud en een vertegenwoordiger van de projectontwikkelaar. Dat was een constructief gesprek, maar nog wel een gesprek met meer dan voldoende financiële voetangels en klemmen. We hebben afgesproken het gesprek nadat men informatie uitgewisseld heeft in de eerste helft van december voort te zetten.
Veel aandacht blijft ook uitgaan naar de woningbouw. De uitdaging is om een goede mix te houden van betaalbare woningen, in verschillende prijsklassen en goed verdeeld over de verschillende woonsferen: water, groen en stedelijk. In dat verband neemt het project Buitenhof een heel eigen positie in. Het is leuk dat de nieuwbouw van Buitenhof Villapark is geselecteerd voor het RTL4-programma Van Kavel tot Kasteel. Het TV-programma volgt enkele gezinnen bij het bouwen van hun droomhuis op een bijzondere bouwlocatie en Buitenhof is één van die locaties. In drie afleveringen wordt speciale aandacht besteed aan Lelystad, de financiële arrangementen die Rabobank Flevoland voor Buitenhof heeft samengesteld en de bouwlocatie aan de Runderweg. Deze uitzendingen zijn respectievelijk op 26 november 2011, 10 december 2011 en 17 decem¬ber 2011, telkens om 17.30 uur op RTL4.
Misschien nog wel specialer is de CPO Vredeswijk, waarvoor we afgelopen week de intentieovereenkomst ondertekenden. Warande krijgt een bijzondere wijk in de vorm van een Lotusbloem. Deze Vredeswijk Lotus Mandalat gaat bestaan uit 200 woningen en voorzieningen, die gebouwd worden volgens Vedische bouwrichtlijnen. Architect Alberto Castano gaf een toelichting over deze richtlijnen en vertelde onder andere hoe de ideale leefomgeving ontstaat, die de gezondheid en het welzijn bevordert en de persoonlijke ontwikkeling van de bewoners ondersteunt. Er is veel belangstelling voor deze bijzondere wijk. Er hebben zich al 117 geïnteresseerden gemeld en het aantal neemt met de dag toe. Ook de media heeft veel aandacht voor het unieke project.
In warande trouwens hadden we vrijdagavond een bijzondere bijeenkomst. Onder het verlaten station Lelystad Zuid, dat nooit als zodanig in gebruik zal worden genomen, vond een kunstmanifestatie plaats. vervreemdend en sfeervol, Een locatie waar we zeker nog veel van gaan horen. het kan niet afgebroken worden, maar heeft geen bestemming. Een unieke plek in het zo geplande Lelystad.
Een leuk aspect aan de portefeuille EZ zijn bedrijfsbezoeken en -bijeenkomsten. Woensdagavond Marcel Burger een druk bezochte netwerkbijeenkomst georganiseerd, dank voor het initiatief. Vrijdag was ik op bedrijfsbezoek bij Artiplast. Een innovatief bedrijf met een lange traditie in Lelystad. Je realiseert je dan opnieuw dat we maar half weten wat voor innovatiefs en spannends er achter veel Lelystadse bedrijfsdeuren gebeurt.
Tenslotte, genieten is ook van Waarde. Zo heb ik dinsdagavond (samen met mijn dochter) genoten van Theo Maassen in de Agora. Maar het culturele hoogtepunt deze week was voor mij toch het optreden van Kayak in de underground ! Wat een artiesten. We mogen er trots op zijn dat ons poppodium inmiddels voor jong en oud programmeert ! Ik heb genoten !