Door op 17 december 2013

Meerderheid PvdA stemt voor aangepast plan Flevokust

UPDATE UPDATE UPDATE Eén van onze leden heeft afwijkend gestemd. Mede daardoor is het voorstel uiteindelijk verworpen. Fractievoorzitter Henk Soomers bood in een stemverklaring de andere partijen die zich voor Lelystadse werkgelegenheid wilden inzetten de welgemeende excuses van de PvdA fractie aan. In het belang van de transparantie laten we onderstaande tekst onveranderd staan. Het reflecteert onveranderd het standpunt van het grootste deel van de PvdA fractie. UPDATE UPDATE UPDATE

De Lelystadse PvdA wil dat de overslaghaven Flevokust gerealiseerd gaat worden. Na ruim een jaar voorbereiding en aanpassingen aan het plan, zijn de risico’s voldoende beperkt om de stap te nemen. Het belangrijkste argument vóór Flevokust stond al in het vorige verkiezingsprogramma:

“Voor de werkgelegenheid is het van groot belang dat de overslaghaven Flevokust en de luchthaven Lelystad Airport daadwerkelijk tot ontwikkeling komen.”

Het afgelopen jaar heeft de raad verschillende besluiten over Flevokust genomen. Steeds kreeg het college de opdracht om het plan op punten te verbeteren. Zo verdween eerst de afvalverwerkingscentrale uit het plan, en daarna ook het gebruik van geschoonde bodemassen in de grondophoging. Het risico voor de ontwikkeling van de containerterminal ging naar de provincie. Voor de financiering van de eerste fase werden gunstige voorwaarden bedongen. En van de eerste grote klant voor grondafname (Van Bentum) kreeg de gemeente extra waterdichte garanties.

Vier partijen gaven op 10 december al aan positief tegenover de ontwikkeling te staan, maar de risico’s nog (te) groot te vinden. VVD, PvdA, Christenunie en SP hebben afgelopen week gewerkt aan een aantal aanvullende wijzigingen – gericht op het verder beperken van de risico’s:

  • Om de kans op milieuproblemen te minimaliseren, investeert de gemeente in extra controles van de aangevoerde bouwstoffen. De omwonenden krijgen daarin, als ze dat wensen, een grote stem.
  • Financieel krijgt de gemeente een extra ontbindende voorwaarde, Van Bentum krijgt juist minder mogelijkheden om het contract tussentijds te ontbinden.
  • De bedrijvenlijst wordt ingeperkt zodat er geen zeer zware industrie op Flevokust kan komen.

Met deze wijzigingen kan Flevokust op een verantwoorde manier ontwikkeld worden, en voor de zo broodnodige werkgelegenheid gaan zorgen.

PvdA hoopt dat ook andere partijen in de gemeenteraad de moed hebben om onder ogen te zien dat dit ondertussen een veel beter plan is geworden. Welke partijen echt staan voor goede, verantwoorde werkgelegenheid, zal in het raadsdebat duidelijk worden.