Door op 14 mei 2012

Visie op hoofdlijnen decentralisaties AWBZ en Jeugdzorg

Dinsdag 15 mei 2012 spreken de Lelystadse raadsfracties  in  een oordeelvormende sessie zich uit over het voorgestelde besluit ‘ Visie op hoofdlijnen decentralisatie AWBZ en  de transitie Jeugdzorg’.

Het zijn ingrijpende stelselwijzingen.  Bij de AWBZ  wordt 1 januari 2013 de begeleiding extramuraal geschrapt en  gaat over naar de Wmo;  dat betekent  dat recht op ondersteuning wordt vervangen door compensatieplicht . De Jeugdzorg  gaat  1 januari 2015 over van provincie naar gemeenten , d.w.z.  gemeenten worden verantwoordelijk voor het gehele aanbod van Jeugdzorg van preventie tot  justitieel.  In Lelystad wordt  nu eerst het beleidskader bepaald en daarna het uitvoeringsprogramma. De rol van de gemeente  wordt meer faliciterend, meedenkend, samenwerkend, mede uitvoerder, opdrachtgever en subsidieverstrekker.

Het voorgestelde besluit bevat de Lelystadse ambities en uitgangspunten. De ambities van de visie op hoofdlijnen zijn voor de PvdA  duidelijk verwoord.  Of de Uitgangspunten  SMART  geformuleerd zijn vindt de PvdA  lastiger te beantwoorden. Hoe meetbaar is meer participatie en handelen vanuit vertrouwen en loslaten.  Het besluit eindigt met 2 specifieke principes voor de transitie van de Jeugdzorg.  1.Opvoeden door ouders versterken en 2.Hulp zoveel mogelijk in de directe leefomgeving (thuis, school, buurt) aanbieden.

Voor de PvdA is het van belang dat er tijdens het transitieproces niemand buiten spel komt te staan. En dat jongeren niet tussen wal en schip terecht komen. Wij blijven hameren op een naadloze overgang voor de cliënten. Bij de AWBZ zal het recht op compensatie mogelijk anders worden ingevuld dan de cliënten nu gewend zijn. De gemeente Lelystad heeft hiervoor reeds oriënterende gesprekken gevoerd met partnerorganisaties.  Wij, PvdA, hebben signalen ontvangen dat er onrust is bij de verschillende zorgaanbieders over het wel/niet kunnen blijven leveren van zorg. Met het aannemen van het visiedocument zullen we een stap verder  zijn in de beleidsvoering en kan het college verder aan de slag en werk maken van de ambities en uitgangspunten.

Wat betreft de transitie van de Jeugdzorg ziet de PvdA mogelijkheden op het gebied van samenwerking met regiogemeenten.  Bekend is dat de Flevolandse wethouders  met Jeugdzorg in portefeuille reeds brainstormbijeenkomsten  voeren. De PvdA is voorstander van een visiedocument  over gezamenlijk optrekken op voorzieningenniveau. Het is van belang om het aanbod zo efficiënt mogelijk te organiseren. Het lijkt ons onmogelijk om als gemeente alle voorzieningen in eigen gemeente te kunnen regelen.  Over en weer gebruik maken van regiovoorzieningen sluit aan  bij de ambitie van het college ‘Jeugdzorg zoveel mogelijk in de directe leefomgeving aan te bieden’ .