Door Emiel van der Herberg op 24 januari 2017

Arrangementen voor aanpak asbestdaken

De Tweede Kamer heeft zojuist een motie van kamerlid Albert de Vries aangenomen. In de motie wordt de regering verzocht om betere ondersteuning te gaan bieden voor eigenaar-bewoners met asbestdaken.

Het vervangen van een asbestdak vergt een forse investering, maar eigenaren zijn de komende jaren wel verplicht dat te doen. In Lelystad komt het daarbij relatief vaak voor dat dakconstructies in een heel blok “doorlopen”, zodat buren de vervanging samen moeten regelen. Dan zijn eigenaar-bewoners dus niet alleen afhankelijk van hun eigen (financiĆ«le) mogelijkheden, maar ook van die van hun buren. De Tweede Kamer vraagt de staatssecretaris nu om voor dat soort gevallen “arrangementen” te ontwikkelen, waarbij ook rekening wordt gehouden met de draagkracht van eigenaar-bewoners. De Vries kwam met de motie mede naar aanleiding van zijn bezoek aan Lelystad afgelopen najaar.

Een vergelijkbaar verzoek deed de kamer (ook op initiatief van De Vries) enkele jaren geleden omtrent sanering van funderingen. Dat resulteerde vorig jaar in de oprichting van een Fonds Herstel Fundering Woningen.

Klik hier om de motie te bekijken. De VVD stemde als enige partij tegen.

Emiel van der Herberg

Emiel van der Herberg

Ik ben al een aantal jaren raadslid, en sinds 2018 leider van de PvdA fractie. Daarnaast werk ik als software ontwikkelaar bij een leuk bedrijf in Almere. Mijn politieke motto is “minder moeilijk doen”. Wat dat betekent? Klik door…

Meer over Emiel van der Herberg