Door Jop Fackeldey op 30 maart 2014

De day after

Daar sta je dan. Verkiezingen achter de rug  met de blik gericht op de toekomst. dat betekende afgelopen week allereerst afscheid nemen. Afscheid nemen van de oude Raad en binnen de afdeling afscheid nemen van Willem, Joost, Jos, Els en een beetje van Henk. Dat is niet leuk, maar het is niet anders. Op het afscheid van Willem kom ik t.z.t. terug. In mijn vorige blog heb ik er al een en ander van gezegd. Maar is ga ze wel missen. Net zomin als ik blij werd dat Peter Pels de beslissing moest nemen dat hij door persoonlijke omstandigheden helaas heeft moeten besluiten zijn benoeming tot raadslid van de gemeente Lelystad niet te accepteren. Peter weet als geen ander dat het raadslidmaatschap – zeker in het begin – veel tijd en energie kost. Hij heeft moeten vaststellen dat dat door onvoorziene omstandigheden er nu niet in zat. Dapper en te respecteren dat hij dan de conclusie moest trekken zich niet t laten beëdigen. Maar balen is dat wel. Nou heeft elk nadeel zijn voordeel, dus het goede nieuws is dat, als de collegeonderhandelingen leiden tot collegedeelname van de PvdA, we weer gebruik kunnen gaan maken van de kennis en ervaring van Henk. En gelukkig blijft ook Els beschikbaar als fractieassistent.

Afgelopen woensdag werd ik dan voor de tweede keer geïnstalleerd als raadslid van Lelystad. waardoor ik nu een aantal weken zowel wethouder als raadslid ben. Een boeiende positie…. Maar goed, de informateur is hard aan het werk om de informatie rond te krijgen. Allerhande speculaties doen de ronde. daar doe ik (uiteraard) niet aan mee, maar wie mijn blog van vorige week goed doorleest kan vermoeden welke kant ik het graag op zou zien gaan.. Donderdag praten we tijdens een (extra) raadsvergadering over het rapport van de informateur dat naar verwachting dinsdag beschikbaar komt.

Je zou het bijna vergeten, maar ondertussen moet er ook nog gewoon gewerkt worden. Zo had ik gesprekken met potentiële vestigers maar sprak ik ook een aantal van onze makelaars. Die beginnen als het om de woningmarkt gaat echt beweging in de stad te zien. ik hoop dat dat doorzet ! En over diezelfde woningmarkt mocht ik de hele vrijdag in overleg in Den Haag. Den haag wil naar een rijksbeleidskader. Ik vind dat raar. Als je via de nieuwe wet de verantwoordelijkheid en de sturing bij de gemeenten neerlegt, wat moeten we dan met een rijksbeleidskader. Ik zou liever investeren over goed volkshuisvestelijk toezicht en transparante informatie. Maar goed, uit die discussie zijn we voorlopig nog niet echt uit.

Het gewone werk gaat ook door. Zo was ik in het kader van de serie “snuiven aan Cultuur”op bezoek bij Calliope. Sjoerd van der Veen en zijn mensen zorgt hier voor een heel oorspronkelijke kunstenaarsgemeenschap die kan bogen op een lange traditie in Lelystad. Een fijne plek om te zijn voor iedereen die van kunst en cultuur houdt. En natuurlijk spraken we dor over de Luchthaven, over de Flevokust, over het stadhuisplein en over de invulling van de Waag en met ontwikkelaars die toch graag weer in Warande iets willen proberen. Maar nu eerst maar eens kijken waar de informateur mee komt !