Door Jop Fackeldey op 10 september 2017

Joplog: De geschiedenis herhaalt zich….

Het was weer een “bewogen”week…tenminste als je de media mag geloven. Lelystad Airport was weer volop in het nieuws. Het ging nu vooral over selectiviteit, dus over de vraag wie krijgt er op Schiphol voorrang en hoe regelen we dat. Daarover hield de Kamer een hoorzitting. De bijdragen die alle deelnemers vooraf ingestuurd hadden zijn voor de liefhebber hier te vinden. Ook vanuit het perspectief van de ontwikkeling van onze luchthaven een boeiende bijeenkomst: want ineens bleken allerlei luchtvaartpartijen wel graag naar Lelystad te willen…natuurlijk onder voorwaarden. Transavia, Corendon, TUI, KLM……….Lelystad zou een interessante mogelijkheid kunnen zijn als…. Dat hebben we allemaal eerder gehoord en eerlijk gezegd ook voorspeld. Eerst staan de kranten vol dat niemand wil (“spookluchthaven en dat soort kreten”), dan proberen ze aan de randvoorwaarden te knabbelen en als duidelijk is dat dat allemaal niet werkt en dat er op Schiphol geen ruimte meer is dan gaan we meemaken dat maatschappijen het niet eerlijk vinden dat sommigen bevoordeeld worden en dat zij geen ruimte krijgen en dat….. Want die randvoorwaarden, waaronder de openingstijden,  zijn gewoon vastgelegd in het Luchthavenbesluit, in artikel 4 om precies te zijn. Daar willen, maar het goede nieuws voor wie daar niet op vertrouwt, kunnen we ook niet aan tornen. Dat fabeltje gaan we komende weken de wereld uit helpen. En ondertussen maar even genieten van deze fase…iedereen wil. Nu nog de echte problemen oplossen, zoals de luchtverkeersleiding en het luchtruim. Het algemeen overleg in de Kamer over 2 weken daarover is minstens zo interessant !

Naast al de aandacht voor onze luchthaven, was het weer een lekkere eerste week. Zo is het Stadshart is weer een plek rijker waar mensen kunnen samenkomen en genieten. Maandag werd restaurant Silver Wine & Dine aan de Zilverparkkade 1 feestelijk geopend. Samen met Burgemeester Ina Adema bracht ik een toost uit op een hopelijk geslaagde toekomst. s’-avonds heb ik een ronde meegelopen met een van onze inspecteurs en gezien hoe door adresonderzoek geprobeerd wordt te voorkomen dat er illegale activiteiten, zoals illegale kamerverhuur, hennepteelt of prostitutie in panden die van eigenaar wisselen plaats kan (gaan) vinden. Leerzaam ! Op woensdag hadden we een tweetal goede voorlichtingsbijeenkomsten over onze blijverslening. Ik denk een mooi instrument om mensen te helpen zo lang mogelijk thuis in hun vertrouwde buurt te blijven wonen. Ook bij ons bedrijfsleven was er weer veel te beleven. Zo kon ik Medidis feliciteren met hun 25 jarig bestaan en op vrijdag de uitbreiding van BAM-materieeldienst openen. Weliswaar regende het af en toe flink, meer de BAM had ten behoeve van hun eigen klanten en relaties echt uitgepakt om letterlijk te laten zien wat ze in huis hadden.

Tijdens de City-marketing live bijeenkomst konden we laten zijn wat er allemaal aan woon-marketing gebeurt en hoeveel woonmogelijkheden we in onze stad hebben. We deden dat interactief; en opnieuw bleek dat ruimte ook door de zaal als een belangrijke kernkwaliteit werd beleefd. Met de open monumentendag, de boerenmarkt in het natuurpark en de openstelling van oa een melkveebedrijf kende de week zaterdag weer een mooie afronding. Op naar de komende week !