Door Jop Fackeldey op 30 augustus 2015

De weg naar succes gaat niet alleen omhoog

Afgelopen week waren er gelukkig weer eens vele momenten dat ik trots op onze stad kon zijn. Zo was er natuurlijk het Elsevier onderzoek Toplocaties 2015   waarin Lelystad op plaats 42 stond. Tja, zou je kunnen zeggen, dus nog een paar te gaan. Maar het goeie nieuws is dat we op die lijst stijgen: van 46 naar 42. De enigste stijger in Flevoland, dat dan weer wel. Natuurlijk speelt de luchthaven daar een belangrijke rol in. En het helpt dat het nieuws daarin consequent is: die luchthaven gaat er gewoon komen, ook als bv. Ryanair slots op Schiphol krijgt, zo kon het Parool deze week optekenen uit de mond van onze staatssecretaris. Dat versterkt het  vertrouwen voor de toekomst.

Natuurlijk moet je dat vertrouwen wel onderhouden. dat kan op vele manieren. Zo is het leuk en nuttig dat het programma ‘Woontips’ van RTL4 voor de uitzending van 29 augustus Lelystad als presentatielocatie had. ‘Woontips’ is een lifestyle- en woonprogramma voor iedereen met interesse op het gebied van wonen. De kijker wordt geïnformeerd over woontrends, ontwikkelingen en tips voor het interieur en financiering. In één van de items mag ik de kijker over het woonklimaat en de woonmogelijkheden in Lelystad. Zo wordt de potentiële koper van een kavel in Lelystad alle mogelijkheden geboden om zijn droomhuis naar eigen inzicht en naar eigen wens te bouwen. Het interview wordt ondersteund met beelden van o.a. de wijk Warande, project Drijvend Wonen, Bataviahaven, Lelystad Haven, Oostvaardersplassen.De uitzending van Woontips vanuit Lelystad wordt maandag 7 september a.s. om 13.30 uur herhaald. Maar wie alleen het item over Lelystad even wil zien, die klikt hier.

Kansen genoeg dus. Maar ook bedreigingen, helaas. Zo wordt maandag a.s. iets meer duidelijk over de Rechtbank. Een onzeker weekend voor medewerkers noemde Omroep Flevoland dat. Maar niet alleen voor medewerkers. Het kan toch niet zo zijn dat, in strijd met allerlei intenties en afspraken, zonder vooroverleg de werkgelegenheid van een groot aantal medewerkers op de tocht staat en dat iedereen die in Flevoland iets met de rechter van doen krijgt daarvoor naar Utrecht moet !  Er komen gemiddeld al snel ruim 150/200 burgers per week bij de rechtbank binnen. Nu hebben we kort gedingen Handel, kort gedingen Kanton, pleidooien, enquêtes, comparities, arbeidsontbindingen, allerlei familiezaken (echtscheiding, omgangsregelingen, boedelscheidingen, ots, bopz zittingen, alimentatie zittingen), strafzittingen enkelvoudig en meervoudig, strafraadkamerzittingen, mulderzittingen, Kanton strafzittingen, rijbewijszittingen, leerplichtzittingen, bewind en insolventiezittingen zoals instellingszittingen, beheerszittingen, wsnp zittingen, faillissementzittingen, en tot voor kort bepaalde bestuursrecht zittingen.  Die laatste zijn we al kwijt. Om maar een indruk te geven wat er allemaal gebeurt. We zijn alert !

Waar we ook alert op zijn is hoe het rijk met ons als gemeenten omgaat. En afgelopen vrijdag en zaterdag brak me in de Volkskrant toch de klomp. In die krant riep staatssecretaris Dijkhoff op te zoeken naar Stoere Burgemeesters, wethouders en Raadsleden?Dat is wel heel makkelijk. Als ik kijk hoe constructief de bespreking met de Raad over over het geschikt maken van het pand aan het Maerlandt voor “short stay”, dan neem ik mijn petje daar voor af. En ja, de vraag ook van andere doelgroepen is er ook en groot en ook daar gaan we over met de Raad in gesprek, en moeten we zorgen dat ons huisvestingsbeleid integraal voldoende ruimte gaat bieden voor iedereen die we willen en moeten huisvesten. Een van de problemen waar we daarbij tegenaan lopen is van financiële aard. En daar zit mijn probleem. In de krant van zaterdag zegt staatssecretaris Dijkhoff stoere gemeentebestuurders nodig te hebben die zich hard maken voor de opvang van vluchtelingen. Daar heb ik samen met Ferd Crone (burgemeester van Leeuwarden en voorzitter van ons G-32 netwerk)  in een ingezonden brief op gereageerd . De kern is: fijn dat U stoere gemeentebestuurders zoekt, wij zoeken stoere rijksbestuurders die ook financieel hun verantwoordelijkheid nemen.

En zo proberen we continue alert te zijn . En ondertussen gaan we gewoon op volle kracht door. Zo mocht ik afgelopen week o.a. op bedrijfsbezoek bij Galaxy, een mooi Lelystads bedrijf waar we spraken over de gevoelige en uitdagende markt waar zijn in functioneren, nam de voorbereiding van de begroting 2016 veel tijd in beslag en mocht ik voor ons stedennetwerk op stap. Zo sprak ik in Zaanstad met een aantal Kamerleden over de omgevingswet, in Eindhoven uitgebreid met mijn collega Mary-Ann Schreurs over Eindhoven Airport en wat we aan elkaar hebben en van elkaar kunnen leren en was ik in Maastricht om met collega Gerdo van Grootheest “ons”congres stedelijke vernieuwing voor te bereiden. Een gelukkig hadden we daarbij ook nog even tijd om een aantal gebiedsontwikkeling in Maastricht van dichtbij te bekijken. Fascinerend om te zien wat daar voor omslag in het denken gemaakt wordt. Maar daarover een andere keer meer ! En tenslotte, en dan ben ik weer terug bij het begin, een week om echt trots op de stad te zijn. In het stadshart Artifest, wat echt elk jaar leuker wordt. En de combinatie met de kofferbakmarkt en live muziek bij Winston en Monica maakt dat ik het zondag gezellig druk in de stad vond. Lelystedelingen: we kunnen het, als we het maar samen doen. En tegelijkertijd het fascinerende EK-Moth bij de Bataviahaven. Over spektakel gesproken. De weg naar succes hebben we , daar ben ik van overtuigd. Omhoog dus !