Door Jop Fackeldey op 15 januari 2017

Dromen (reprise)

Het thema dat het jaarlijkse bedrijfskring gala voor dit jaar meegekregen had was “dromen”. En dat deed me denken aan een tekst die we 20 jaar geleden neerschreven in de “visie op een uitzonderlijke stad”, het (eind)rapport van het projectbureau Vliegwiel waar ik toen aan verbonden was. We schreven: “Welkom in Lelystad, oase aan het water. 95.000 inwoners, min 5 meter NAP. Wij doorkruisen een lange muur van bosgroen met bovenop een railverbinding. Het landschap is steeds weer anders, Links zie ik houten huizen verscholen liggen tussen kreken en waterpartijen, rechts ligt een soort wooneiland. Brede grachten omgeven het eiland, bruggen leggen de verbinding naar weer andere eilanden. Wat een drukte. Is er markt of is het een winkelcentrum ? Op de terugweg maar eens beter kijken. Vanaf een prachtig blinkende hangbrug zien wij de stad en het IJsselmeer liggen. Onder ons halen watertaxi’s elkaar met hoge snelheid links en rechts in. Wij rijden het centrum in. Voor ons ligt een door brede lanen omgeven campus omringt door schoolgebouwen. “Leer digitaal vergaderen vanuit huis in één dag” licht het op in rood neon. Een trein komt het aardkleurige station binnenrijden.”

Nou ja…dromen mag, moet zelfs. Want soms worden dromen werkelijkheid. In dat opzicht beleefden we een bijzondere week.  Zo was er op maandag de nieuwjaarsreceptie bij Schiphol.   Gelukkig bevestigde Jos Nijhuis voor Omroep Flevoland dat Schiphol gewoon doorgaat met Lelystad Airport en dat we er alles aan doen om de vertraging te beperken. Maar het is en blijft buitengewoon zuur dat een droom die bijna werkelijkheid wordt dreigt te vertragen door wat ik toch maar onbenulligheid blijf noemen. Maar goed, dat veranderen we niet meer, nu ons concentreren op wat wel kan. En daar gaan we ook komende week weer hard mee door.

Over dromen gesproken, we maakten deze week nog zo’n droom openbaar. En dan heb ik het natuurlijk over onze lobby om Tesla naar Lelystad te halen. Nou is dat eigenlijk iets dat je normaal gesproken vooral in stilte doet, ze mocht ik voor omroep Flevoland uitleggen. Maar in dit geval kregen we zoveel vragen, omdat met name de Noordelijke provincies breeduit hun lobby etaleerden, dat wij niet achter konden blijven. Dat leverde in ieder geval media-aandacht op, in het Financieel dagblad, Hoogeveensche Courant, RTV-Noord, BNR-nieuwradio, Leidsch dagblad, de Telegraaf, Noordhollands dagblad en het NRC. Nou ja, voor een droom best vel. Als we alle onze romen op die manier in de etalage zouden zetten krijgen we wel een krant vol… Neemt niet weg dat we ook actief achter deze droom aan blijven jagen.

Gelukkig bestaan de contacten met het bedrijfsleven ook best vaak uit gesprekken met ondernemers die druk bezig zijn hun dromen na te jagen. Zo bracht ik deze week een bedrijfsbezoek aan McCain, wat altijd weer indrukwekkend blijft en aan Insect Euope / Delibugs. Dat vond ik een fascinerend verhaal van een ondernemer die door zijn interesse te volgen een gat in de markt gevonden heeft en daar inmiddels met klanten in heel europa in een heel snel tempo groot mee groeit. En bovendien ook nog naast zijn bedrijf zijn lief op deze manier tegengekomen is.

Het was zowiezo wel de week van de werkbezoeken. Samen met onze burgemeester Ina Adema was ik op werkbezoek bij Centrada.   We bezochten het complex de Rode Klif, spraken met medewerkers en met een vertegenwoordiging van de huurdervereniging Ons Belang. Om tenslotte de week af te sluiten met het gala van het bedrijfsleven, het BKL-gala. Een fantastische feest, maar natuurlijk voorafgegaan door een mooi programma in de grote zaal. Ik mocht de ondernemers nog weer eens, geïnterviewd door Irene Medema, een kijkje laten nemen in onze economische keuken.  In die keuken staat heel wat op het vuur. Een keline greep: 0,6 ha bedrijfsgrond verkocht (excl. de 2 ha. van der Valk die nog in 2017 gepasserd moet worden, voor3,3 ha. aan reserveringen in de pijplijn, flinke toename van doorgroei lokale ondernemers wat resulteert in toename van aanvragen naar “kleinere” kavels (tot 5000m2), start aanleg Flevokust, start aanleg ontsluiting luchthaven Lelystad airport, flinke toename van serieuze gesprekken met potentiële vestigingen voor Flevokust,  deelname aan meer dan 60 beurzen, seminars, bijeenkomsten…. En dan heb ik het nof niet eens over woningbouw (een kleine 100 kavels in 2016), de afname van de kantorenleegstand met 10%….. Nou ja, 2016 was het jaar waarin de motor begon te draaien, in 2017 moet die op snelheid komen. Ik mocht afsluiten met 2 nieuwtjes: dat we vanaf 2017 gemeentelijke kavels ook via makelaars gaan verkopen en een nieuw product op het ondernemersplein.“U wilt graag weten hoe u aan financiering komt voor uw bedrijf, dan kunt u terecht bij het Ondernemersplein in Lelystad. De adviseur neemt de mogelijkheden met u door en zorgt voor een warme overdracht naar de juiste financier”.

En dat allemaal om onze gezamelijk droom voor Lelystad waar te maken. Droomt U mee ?