Door Emiel van der Herberg op 3 oktober 2017

Een asbestloos dak voor iedereen

Op meer dan 1000 Lelystadse woningen ligt een asbestdak. Die moeten uiterlijk 2024 allemaal vervangen zijn. Dat bezorgt veel mensen behoorlijke kopzorgen.

Op 18 september berichtte Omroep Flevoland over het Lelystadse echtpaar Schultze. Zij hebben een woning met een asbest dak, en ze moeten dat dak de komende jaren verplicht gaan vervangen. Dat is een forse uitgave die de meeste mensen niet uit eigen zak kunnen betalen. En daarom schiet de gemeente te hulp met speciale asbest leningen tegen gunstige voorwaarden.

Maar… Het echtpaar Schultze komt daarvoor helaas niet in aanmerking. Zij voldoen niet aan de voorwaarden voor het verkrijgen van een asbestlening. En er zijn nog ongeveer 70 Lelystadse gezinnen zoals zij.

Deze inwoners moeten over 6 jaar verplicht een nieuw dak op hun huis hebben liggen. Maar een lening voor de kosten kunnen zij nergens krijgen. Ze kunnen dan dus ook niet meedoen met collectieve projecten. En voor hun buren wordt het extra ingewikkeld en duur omdat de woningen dan niet per heel blok aangepakt kunnen worden.

Nou kun je zeggen “eigen woning, eigen dak, eigen verantwoordelijkheid” – en dat is natuurlijk niet onwaar. Maar deze mensen hebben ook niet gevraagd om dat asbestdakverbod, dus de overheid heeft hier zeker een rol te spelen. Eigenlijk zou de landelijke overheid een antwoord moeten hebben op dit vraagstuk. De kamer heeft daar op initiatief van PvdA en SP ook expliciet om gevraagd. Maar daar zit sinds begin van het jaar geen schot meer in – want er is geen kabinet en het komt er ook steeds maar niet. Verder lijkt de provincie Flevoland alleen ge├»nteresseerd te zijn in asbestdaken als ze op agrarische schuren liggen.

Dus, vonden vorig jaar in ieder geval PvdA, Groenlinks, D66, SP en Christenunie, is het aan de gemeente om meedoen aan collectieve regelingen voor iedereen mogelijk te maken. Dat was destijds geen raadsmeerderheid. En dus is er afgelopen jaar op dat vlak nauwelijks voortgang geboekt.

Maar het is gewoon geen optie om dit maar op zijn beloop te laten:

  • Dat betekent jaren van zorgen voor de betreffende gezinnen,
  • Dat betekent hogere kosten en gedoe voor de buurtcollectieven,
  • En dat betekent dat de gemeente vanaf 2024 in het ultieme geval mensen uit hun huis moet gaan zetten.

Nogmaals: dat is wat we allemaal niet moeten willen. En dus, vinden nu in ieder geval PvdA, Groenlinks, D66, SP en Leefbaar Lelystad, is het aan de Gemeenteraad en aan het College van Burgemeester en Wethouders om alsnog aan een vangnet te gaan werken.

Dat voorstel hebben we vanavond ingediend, en een meerderheid van de raad heeft er mee ingestemd. Dat betekent dat het College nu de opdracht heeft om een nieuwe regeling te gaan verzinnen. En wel een regeling waar iedere particuliere Lelystadse asbestdakeigenaar voor in aanmerking kan komen.

Want als de landelijke en provinciale overheid de bal zo opzichtig laten vallen, dan horen wij onze inwoners niet alleen te laten met de gebakken peren.

Download hier het nieuwe besluit dat de raad heeft genomen. Dit voorstel is (na een kleine aanpassing) ook gesteund door alle andere partijen.

Emiel van der Herberg

Emiel van der Herberg

Ik ben al een aantal jaren raadslid, en sinds 2018 leider van de PvdA fractie. Daarnaast werk ik als software ontwikkelaar bij een leuk bedrijf in Almere. Mijn politieke motto is “minder moeilijk doen”. Wat dat betekent? Klik door…

Meer over Emiel van der Herberg