Door Jop Fackeldey op 12 januari 2014

Geluk

Ik las in het kersreces in HP de tijd o.a. een artikel van “geluksprofessor” Akshaya de Groot. In een – nu nog fictieve – brief aan de informateur (eind 2016) geeft hij tips voor de formatie. Nou ja dacht ik, met de verkiezingen in het vooruitzicht weet je nooit hoe nuttig die tips nog eens kunnen zijn. Hij onderbouwt daarin dat geluk economisch belangrijk is en dat geluk dus ook het centrale thema van die formatie zou moeten worden. Nou, daar kan ik wat mee, zeker als hij verderop constateert dat “werkgelegenheid van alle economische factoren degene is met de zwaarste invloed op (on)geluk.” Het artikel inspireerde me als rode draad voor mijn toespraak tot de Lelystadse ondernemers tijdens het BKL-gala. Dat gala overigens blijft een fantastisch verbindend feest, waarin zo’n 750 gasten uit het lelystadse bedrijfsleven elkaar ontmoetten, netwerkte en plezier maakten. Ik kwam er in ieder geval zoals te doen gebruikelijk met een stapeltje huiswerk vandaan. Hier werd ook de winnaar van de BKL-trofee gekozen: HaJe Shops en restaurants. HaJe is naast een goede ondernemer ook een maatschappelijk betrokken ondernemer. Dat bleek uit zijn dankwoord. Het Flevoland- en Lelystadgevoel spatte er van af.

Wat tijdens dit gala ook opviel was dat ondernemers er weer in geloven. Zonder uitzondering ziet men 2014 met veel vertrouwen tegemoet. En dat is mooi, want vertrouwen is de basis van verbetering. En beter mag het in onze stad echt wel gaan.

Dat geldt niet alleen voor de economie, maar ook voor de huizenmarkt. Bij verschillende gelegenheden sprak ik in zo’n eerste werkweek met partijen die actief zijn op de huizenmarkt. Ook daar positivisme en optimisme…..belangstelling stijgt, maar het moet nog wel gebeuren. Daarbij werd ik ook gewezen op de uitzending de mythe van de woningmarkt van afgelopen vrijdag. Journalist Jeroen Smit vraagt zich daarbij al of huren niet het nieuwe kopen gaat worden. Ik heb de neiging dat met hem eens te zijn, maar kijkt u zelf maar eens. Dat betekent dan wel dat we in Lelystad nog wat te doen hebben. Want traditioneel kost het moeite om beleggers voor onze stad te interesseren en beleggers-huurwoningen te realiseren. Aandachtspunten voor komende tijd dus. En mocht U tips hebben…

Het was dus zo’n week van ontmoetingen. Tijdens onze eigen nieuwjaarsreceptie die steeds drukker wordt. Leuk om op zo’n manier met velen weer bij te kunnen praten. En fijn om die betrokkenheid van velen bij onze stad te bemerken. Dan merk je ook hoe bijvoorbeeld de ontwikkeling van de luchthaven leeft. Dit is tenslotte het jaar van de waarheid. Ik had daarover afgelopen week goede gesprekken met het ministerie en partijen in de luchtvaartsector. We liggen op schema en op koers, maar dat moeten we wel zo zien te houden! In dat opzicht is ook de voorlichtingsbijeenkomst van Hans Alders in de Agora van woensdag a.s. van belang.

Kortom het jaar is begonnen, het thema, werk, werk, werk was nog nooit zo actueel, aan het werk dus, voor ons geluk!