Door Jop Fackeldey op 23 september 2013

Het gras bij de buren…

Het is een veel voorkomend thema… In gemeente X kan het wel… Waarom mag mijn buurman wel en ik niet… Ik geeft toe, regels zijn soms slecht uit te leggen. Maar ze zijn er wel. En dat levert ook, of misschien juist, in mijn portefeuille spanning op. Want enerzijds ben ik wet-houder en moet ik me dus… juist… aan de wet houden. Anderzijds is die wet en en zijn die regels ook vaak belemmerend en soms niet uit te leggen. Zo ben ik deze week ondermee is een gevecht gewikkeld met de Inspectie Leefomgeving en Transport over de manier waarop ze met één van onze bedrijven op de luchthaven omgaan. Zegt de directeur tegen me: maar voor hen gelden dezelfde regels als de KLM… Tja… Dan ben ik blij dat onze eigen inspecteurs de ruimte hebben en nemen om met verstand te handhaven en mee te zoeken naar manieren waarop iets wel kan.

Toch is dat groene gras ook de moeite waard iom te bekijken. Zo was ik met college Wout Jansen op bezoek in Zutphen om te kijken hoe ze daar het fietsparkeren in de stad opgelost hebben. Goede stallingsmogelijkheden en stringente handhaving blijkt ook daar de oplossing.

Ander groen gras vonden we deze week in Hamburg. Samen met 2 ministeries en de NPROM hebben we vanuit de G32 een studiereis georganiseerd. Er kwamen voor mij heel wat lijntjes samen. De havenontwikkeling, de nieuwbouwopgave en de dynamiek. Tegelijkertijd, niet te vergelijken met Nederland. Voor mij was misschien wel het meest boeiende het debat dat ik mocht leiden tussen alle betrokkenen (investeerders, woningbouwcorporaties, gemeenten en ministeries) over de brief c.a. toekomstagenda m.b.t. de woningmarkt die minister Blok op Prinsjesdag aan de kamer gestuurd heeft. Ik ben blij met die brief. De agenda biedt een pakket van maatregelen in zowel de koop- als de huursector waarmee beoogd wordt enerzijds de woningmarkt vlot te trekken en anderzijds investeringsprikkels in de bouw te genereren.

Een van de meest positieve punten G32 is de erkenning van de rol en positie van de corporaties. In de agenda van de Minister wordt op verschillende plaatsen de nadruk gelegd op de essentiële rol die de corporaties spelen in het verbeteren van de kwaliteit van de woon- en leefomgeving. Leefbaarheid blijft dus, in tegenstelling tot eerdere berichten, een taak van de corporaties. Erkenning van die rol van corporaties, maar ook van hun taak waar het gaat om bijvoorbeeld de toenemende vraag naar seniorenhuisvesting is voor de steden van groot belang; we staan immers gezamenlijk voor de grote opgave ervoor te zorgen dat er voldoende kwalitatieve en betaalbare woonruimte beschikbaar blijft in onze steden in een prettige leefomgeving. Waar het gaat om de leefbaarheid krijgen op de steden zelf, met de aanpassing van de Rotterdamwet, meer instrumenten in handen om de samenstelling van wijken te verbeteren.
Schoorvoetend bleken de meeste aanwezige partijen dat beeld te delen. Corporaties zijn nog wat sceptisch, maar toch. Er gloort licht.

En dat is maar goed ook. Afgelopen zaterdag mocht ik samen met college Meta Jacobs tijdens burendag de oplevering van de laatste nieuwbouwwoningen (59 appartementen voor 55+ ers) door Centrada in Hanzepark vieren. 222 woningen heeft Centrada in Hanzepark gerealiseerd. Een op een kwalitatief goede manier. Dat moeten we ook in de toekomst mogelijk blijven maken.

Waar ben je naar op zoek?