Door Jop Fackeldey op 26 maart 2017

Joplog: Het is een kwestie van kijken

Zo direct na de verkiezingen komt het hele formatiecircus natuurlijk meteen op gang. we worden iedere dag geconfronteerd met speculaties over partijen die wel of niet of toch of toch niet met elkaar zullen gaan regeren. Dat lijkt vermakelijk, maar de wetenschap dat desinformatie (want we weten gewoon niet wat er echt gebeurt) nog weken ons beeld letterlijk en figuurlijk zullen bepalen….nou ik ken betere vooruitzichten laat ik maar zeggen. Want bij al dat duiden is het een kwestie van kijken, wat zie je wel en wat zie je niet.

In de zondag editie van Over Flevoland Gesproken mocht ik in gesprek met Jeroen van der Laan over die verkiezingsuitslag. En ook dat is een kwestie van kijken. Wat mij betreft kijken we in ieder geval niet weg, maar gaan we zoals ik in mijn weblog vorige week als schetste door met bouwen. Tegelijkertijd moeten we beseffen dat een grote groep huurders steeds meer in de knel zit. Dat is ook in Lelystad het geval. Daar moeten we wat mee.

Een tweede effect van de inmiddels gestarte formatie is dat iedereen boodschappen heeft voor de aanstaande (in)formateurs. Daar doen we als gemeenten natuurlijk stevig aan mee. Zo was ik afgelopen maandag bij een brede bijeenkomst met betrekking tot de bouwagenda. Gelukkig veel steun voor het debat over transformatie dat we landelijk voeren en waar een heel aardig filmpje over is gemaakt. Kern blijft dat we extra middelen nodig hebben om die transformaties, zoals bij ons die van het Lelycenter en het stadshart, aan te kunnen jagen. daarnaast zal bouwen in uitbreidingswijken zoals warande ook altijd nodig blijven om de aanzwellende woningvraag aan te kunnen. Overigens, die zet in Lelystad nog wel mooi door. Zo konden we afgelopen week bekend maken dat Frisse Kavels BV uit Amsterdam met een ontwerp voor 10 twee-onder-een-kap woningen en 1 vrijstaande woning als winnaar tevoorschijn gekomen uit een kavelloting.  Het gaat om een invulling van d bouwlocaties aan de Wederiklaan in de wijk Warande. De kavels grenzen aan het nog in te richten Olmenpark. Het plan komt nu zo spoedig mogelijk in verkoop.

Het plan van Frisse Kavels is een ontwerp van bureau ARCHITECTBNA.NL, Hans Oudendorp uit Amsterdam. De woningen voldoen aan het beeldregieplan Warande en hebben van de welstandscommissie de beoordeling ‘hoogwaardige architectuur’ gekregen. Bijzonderheden aan het ontwerp zijn de begane grond die geheel in antracietkleur wordt uitgevoerd en de witte opbouw waardoor de woning lijkt te zweven. Verder zijn de woningen vrij in te delen naar de wensen van de koper. Bijzonder is de optie met een vide en een plafond tot 6 meter hoog die de achtertuin op het zuiden een extra ruimtelijke dimensie geeft. Door hun bijzondere architectuur en eigentijdse uitstraling voldoen de woningen aan de kenmerken van de in het beeldregieplan omschreven sfeer in dit deel van Warande.

Op donderdag was de City-Marketing Live bijeenkomst in het Aviodrome. Voor zo’n 120 ondernemers kan iedereen die betrokken is bij de luchthaven zijn of haar plannen uitleggen. Als je dan het totale speelveld zo overziet en ziet wat er de komende jaren gaat gebeuren wordt je vrolijk en optimistisch. Ook een kwestie van verder kijken was de opening van de Fototentoonstelling over Lelystad. Vijf fotografen uit Lelystad hebben de stad allemaal op hun eigen manier in beeld gebracht. We mogen nu met hun meekijken !. De foto’s zijn sinds vrijdagavond te zien in een speciale expositie ‘Lelystad in beeld’.  Ik mocht de expositie openen door een foto te maken van de vijf fotografen.

Marga Wiebenga, René Mans, Marty Hermans, Rinse Dijksma en Maarten Schonk hebben de afgelopen tijd allemaal foto’s gemaakt in hun eigen expertise. Zo heeft Wiebenga een aantal fotocollages gemaakt, Mans heeft zich vooral gericht op architectuur en Hermans heeft opvallende situaties uit de stad gefotografeerd. Dijkstra heeft er voor gekozen de inwoners van Lelystad centraal te stellen en Schonk heeft verschillende landschappen vast gelegd. Op de opening kwamen zo’n honderd mensen af. Tot eind april is de expositie te zien in Tiny’s Galerie aan het Stationsplein in Lelystad.