Door Jop Fackeldey op 3 april 2017

Joplog: Het was een beetje de week van het bouwen

Bouwen aan woningen, maar ook bouwen aan je eigen bedrijf. Daarom organiseerden we de Startersmarkt met als thema ‘Alternatieve Financiering’ . De markt trok zowel startende als reeds gevestigde ondernemers. Zo’n 100 bezoekers waren aanwezig om zich te laten informeren over de laatste ontwikkelingen op het gebied van alternatieve financieringsmethoden. Geïnteresseerden konden op verschillende wijze informatie rondom het actuele en spraakmakende thema van Alternatieve Financiering tot zich nemen. I mocht de avond werd aftrappen. Vervolgens kregen verschillende zakelijke partners, onder leiding van Jannie van den Berg (coördinator Ondernemersplein en initiator MKB Financieringsdesk, dat onderdeel uit maakt van het Ondernemersplein) de gelegenheid tot een pitch, die meer bekendheid en inzicht boden over methoden van alternatieve financiering.

Maar de meest in het oog springende “bouwactiviteit”: de presentatie van de bouwagenda. Het is een veelomvattend initiatief, waar ik met name actief aan heb mogen bijdragen in het Cluster woningbouw. Overigens begint het echte werk uiteraard nu pas, de verschillende initiatieven moeten er wat mij betreft toe leiden dat we – als het om woningbouw gaat – echt gezamenlijk een forse verduurzamingsslag weten te maken.

Bouwen is ook wat er in het Lelycenter moet gebeuren – en gebeurt. Woensdagavond hebben we de ondernemers bijgepraat wat er sinds de brand allemaal gebeurt is. De eigenaar liet letterlijk ziens dat de nieuwe winkelruimte an aardig vordert en als gemeente hebben we vooral gesproken over de vraag hoe we herhaling kunnen voorkomen maar ook wat er rondom het Lelycenter nog meer staat te gebeuren.

Donderdagavond een vergelijkbaar gesprek, maar nu tijdens een bijeenkomst van de wijkraad warande, waar we met bewoners spraken over onze toekomstvisie op de wijk. Hoe groot gaat Warande uiteindelijke worden, in welk tempo gaat dat en wat betekent dat voor de huidige bewoners. Eigenlijk staat de vraag vooral centraal hoe maken we van Warande een mooie en bijzondere wijk, ook als zal het oorspronkelijke groeitempo nooit gehaald worden. Mede op basis van deze input gaan we een visie verder voorbereiden die vervolgens met de gemeenteraad besproken gaat worden.

Belangrijk is ook dat we ouderen willen stimuleren hun woning levensloopbestendig te maken. Met bijvoorbeeld het verplaatsen van een slaapkamer of badkamer naar de begane grond, het verwijderen van drempels, aanbrengen van rolstoelbrede deuren, installeren van technische (zorg)voorzieningen, etcetera kunnen ouderen langer zelfstandig blijven wonen. Om dit soort woningaanpassingen financieel mogelijk te maken introduceren we de ‘blijverslening’. De belangrijkste oplossing om woningen geschikt te maken voor de ouder wordende mens ligt niet in nieuwbouw, maar in aanpassing van de bestaande woningvoorraad. Rijksbeleid is er op gericht om dat voor ouderen ook mogelijk te maken. Lelystad sluit daar met de nu voorgestelde regelgeving op aan.

En tenslotte, de bouw van appartementencomplex de Waagh. Ik mocht een kijkje nemen vooraf. Ontzettend stoer hoe dit kantoorgebouw getransformeerd wordt naar prachtige appartementen met dito dakterras. er is er nog maar ééntje te koop, dus…..