Door Jop Fackeldey op 16 oktober 2016

Iets met circulair en herhaling…….

Afgelopen maandag en dinsdag was ik in Brussel, met de Amsterdam Economic Board / c.q de Metropoolregio Amsterdam (MRA) mee naar de “Open days”; tegelijkertijd de “European Week of Regions en Cities”. Een enorm event, dat me deed denken en de tijd – heeeel lang gelden – dat ik nog veel vaker in Brussel rondliep. Er was nog niet zoveel veranderd, aan de ene kant de zaaltjes waarin in slecht engels presentaties gegeven werden door mensen die duidelijk een cursus presenteren gemist hadden….met een gezelschap dat zo internationaal is dat iedere poging om “overeenkomsten”te vinden kansloos is. Tegelijkertijd is er – vooral buiten die zaaltjes – een machtig lobbycircuit dat toch gaat – ook al ontkent iedereen dat – over de europese euro’s. Dat was zo… en dat is zo. In één van die zaaltjes luisterde ik naar 7 (zucht) achtereenvolgende presentaties over “policy support for the circular economy”. Om er tenslotte achter te komen dat daar een europees programma met geld achter zit (wist u dat dan niet ??…uhhhhh ) en dat we met onze eigen beelden en ideeën voor Flevokust op het goede moment komen. Het meest waardevol waren misschien nog wel de delegatiebijeenkomsten van de MRA waarbij steden de vinger op konden steden om te participeren in partnerships en programs. Want wist ik nu waar ik mijn vinger voor op kon steken.. wordt vervolgd dus. Maar de koers voor Flevokust als circulaire hub (ja, het jargon is nog steeds vreselijk) wordt vaster en vaster.

Later in de week zou blijken dat de economie nog meer last heeft van cirkelredeneringen. Ik heb het dan over onze luchthaven. Om te beginnen namen we een kort filmpje op, dat te zien zal zijn als welkom bij de informatiemarkt Lelystad Airport op 29 oktober in het Aviodrome.

IMG_4193 IMG_4189  IMG_4182

Het moest kort…. dat valt niet altijd mee. En als je dan nonchalant aan moet komen lopen, de goede zin moet zeggen en om de centimeter nauwkeurig ergens moet stoppen zonder dat je kunt zien waar precies…..Ik ben blij dat ik geen acteur ben geworden…dat zou niet echt opschieten (al beweren sommigen anders). De cirkelredenering ging over dezelfde luchthaven, in de volkskrant van afgelopen zaterdag.

IMG_1891

Het goede nieuws is dat in ieder geval doorgedrongen is dat de luchthaven er gaat komen. Dus is er een nieuw onderwerp: wie gaat er vliegen ? Goede vraag. Het antwoord stond in het artikel, namelijk “Transavia hield tot voor kort de boot af, maar staat er nu “open”voor “. Precies. Want we weten dat er wel degelijk maatschappijen belangstelling hebben, alleen – en ik citeer weer – “mits dat niet ten koste gaat van hun positie op schiphol”. Dus zijn ze wel gek om nu al van de daken te gaan schreeuwen dat ze graag vanaf Lelystad vliegen. Maar dan komt de cirkel: er worden buitengewoon deskundige juristen opgevoerd die duidelijk moeten maken dat de nederlandse overheid en luchthaven schiphol partijen niet kan dwingen. dat zal vast zo zijn – heb ik geen verstand van – en aan die discussie zullen best wel veel juristen goed gaan verdienen, maar waarom zou je dwingen. Schiphol is straks qua milieuruimte vol, als je dus wil groeien, moet je naar Lelystad. Waar je minder geld kwijt bent aan landingsrechten (en nee, dat is geen staatssteun van de kosten zijn ook lager), ook binnen 3 kwartier met het openbaar vervoer van terminal Lelystad naar terminal Schiphol ben, een omdraaitijd van een half uur , je direct aan de startbaan ligt (en niet eerst 20 minuten naar de Polderbaan toe hoeft) en je klanten gewoon en goedkoper (ook geen staatssteun…want) voor de deur kunnen parkeren. Maar nee, we kunnen ze juridisch niet dwingen. Het zal wel weer aan mij gebrek aan begrip voor journalistenlogica liggen.

Over de week valt nog veel meer te vertellen, leuke gesprekken met bouwers die in Lelystad aan de slag willen, rondkijken op de bouwplaats bij de uitbreiding van Bataviastad en nog veel meer. Gelukkig is er meer dan herhaling………..