Door op 10 september 2013

In gesprek met Jetta Klijnsma over de Participatiewet

Op maandag 16 september brengt staatssecretaris Jetta Klijnsma (PvdA) een werkbezoek aan Lelystad. De staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid gaat ’s avonds in gesprek over nut en noodzaak van de Participatiewet en de quotumregeling. Op de gevolgen voor Lelystad zal gereageerd worden door Willem de Jager (wethouder PvdA), Onno Vermooten (directeur Concern voor Werk) en Emiel van der Herberg (gemeenteraadslid PvdA). Belangstellenden zijn van harte welkom in de locatie Laarstaete van Coloriet, Wold 12-02. De koffie staat klaar vanaf 19.15 uur.

Achtergrond Participatiewet

Met de Participatiewet wil het kabinet bereiken dat zoveel mogelijk mensen deelnemen (participeren) in de samenleving. De Participatiewet voegt de Wet werk en bijstand (WWB), de Wet sociale werkvoorziening (WSW) en een deel van de Wajong samen. Er is straks dus één regeling voor iedereen die in staat is om te werken.

Voor mensen die helemaal niet kunnen werken, blijft er een sociaal vangnet in de vorm van een bijstandsuitkering. De Participatiewet moet wel voorkomen dat mensen in dit vangnet blijven hangen. Om die reden heeft Lelystad een Werkbedrijf opgericht.

Behandeling Participatiewet

De Participatiewet moet nog door de Tweede Kamer worden behandeld. Na goedkeuring door de Tweede Kamer moet de Eerste Kamer het wetsvoorstel behandelen en goedkeuren. Over het vervolgproces zegt Jetta Klijnsma het volgende: “Over anderhalf jaar zorgen de gemeenten voor de uitvoering van de Participatiewet en krijgen ze de mensen met een arbeidsbeperking onder hun hoede. Daarom moeten we nu met elkaar afspraken maken om eenduidigheid te creëren voor de mensen die het betreft, zodat de uitvoering straks vlekkeloos verloopt.”