Joplog: Je ziet het pas als je het ziet

Door Jop Fackeldey op 25 november 2017

Je ziet het pas als je het ziet.

Maandagmorgen vroeg. De werkweek begint met een site-visit aan de bouwplaats van Inditex. Daar keek ik naar uit. Want je kunt je op papier en in alle voorafgaande maanden nog zo druk maken om deze exortbitant grote vestiging, je ziet het pas als je het ziet. Nou dat is met een bouwvlak van 70 voetbalvelden groot zeker zo. Het was nat en koud…….maar tegelijkertijd krijg je het er warm van. Het was indrukwekkend. Wat een oppervlakte. En wat een bouwproces. Ik ben echt super trots op iedereen die zorgt dat die papieren werkelijkheid waar wordt. Misschien wel het meest op de mannen en vrouwen die nu op de achtergrond zorgen dat in een ultra-hoog tempo er voor zorgen dat de Spaanse bouwer zich aan de Nederlandse regels houdt er en veilig , volgens de regels en volgens planning kan bouwen. En dat voor een maat en schaal waar niemand eerder mee te maken heeft gehad. Diepe buiging.

Dat was een enerverend begin van een enerverende week. Op dinsdag stond na de collegevergadering de laatste bijeenkomst van de landelijke samenwerkingstafel middenhuur, waarin ik namens de Vereniging Nederlandse Gemeenten zitting mag hebben. De eindrapportage komt pas in januari, maar ik wordt wel enthousiast van de praktische manier waarop we door samenwerking in steden waar het niet vlot middenhuur aan de gang krijgen.

Woensdag was echt een topdag. Om te beginnen de daadwerkelijke start plaats van de bouw van 20 appartementen met ‘zorgplint’. Samen met directeur Martine Visser van Centrada en directeur Age de Vries van Ter Steege Bouw Vastgoed mocht ik de officiële starthandeling te verrichten. Wij onthulden een plaquette die in een later stadium wordt ingemetseld bij de entree van het nieuwe complex. Naar verwachting wordt het nieuwbouwcomplex eind 2018 opgeleverd.

Woongebouw Warande komt naast de nieuwe MFA en de recent geopende supermarkt. Het is ontworpen door Niels Architecture. Het gebouw heeft een duidelijke woonuitstraling gekregen en markeert de entree vanaf de Buizerdweg naar de voorzieningen (MFA, Kindcentrum, supermarkt) op het zogenoemde MFA eiland Warande. Vooral de ronde balkons op de hoeken van het complex vallen op en geven het gebouw een speels silhouet. In de avonduren manifesteert het gebouw zich als een landmark door de subtiele LED-lichtlijn in de kroon. Hiermee krijgt het “voorzieningencluster” van Warande echt een ziel.

Op de bovenste vijf woonlagen van het gebouw komen twintig twee- en driekamer sociale huurappartementen van Centrada met een woonoppervlak variërend van circa 60 – 80 m2. Deze appartementen zijn allemaal voorzien van een speels, rond balkon. In de onderste drie bouwlagen van het complex wordt een zogenaamde zorgplint gerealiseerd met daarin ruimte voor zorggerelateerde bedrijven.

Daarna door naar de “Verwendag on Tour” waarbij een groep inwoners van Lelystad die moeite heeft moeite met rondkomenwerd in het zonnetje gezet werd. Overdag kon een bezoekje aan de kapper worden gebracht of kon men zich lekker laten verwennen met een ontspannende massage. Verder was er een uitgebreid keuzeprogramma met uitjes, zoals een bioscoopbezoek, bowlen of een bezoek aan Aviodrome. Aan het einde van de dag verwelkomde ik alle gasten op het feest in De Hanzeborg, waar zanger Roy Oostweegel een spetterend optreden verzorgde. Na afloop kreeg iedereen een cadeautje mee en als klap op de vuurpijl was er ‘s avonds een speciale VIP-avond bij de Groene Sluis, waarbij ieder huishouden een shoptegoed en nog eens 25% extra korting kreeg. Dank aan de meer dan 40 lelystadse bedrijven die dit mogelijk maakten ! Om trots op te zijn.

’s-Avonds onze PvdA ledenvergadering, waarbij we een mooi programma vaststelden en waarbij Nelly den Os als lijsttrekker gekozen werd. Ik ben daar blij mee. Zelf heb ik ervoor gekozen om als lijstduwer op de laatste plaats te staan. Na meer dan 10 jaar is het tijd om het stokje over te geven. Ook bestuurlijke houdbaarheid kent een einddatum. Maar uiteraard blijf ik daar waar ik kan Nelly en haar team ondersteunen en heb ik tot mei mijn handen nog meer dan vol.

Maar er was uiteraard nog veel meer. Een kleine greep: werkbezoek van de Commissaris van de Koning, overleg met alle portefeuillehouders wonen uit de Metropoolregio Amsterdam, een bezoek van de Bedrijfskring Lelystad aan poppodium Undergound ( en meteen weer een heerlijke muziekavond) en tot slot mocht ik zaterdag het startschot geven op de Runway run. Meer dan 300 deelnemers waren eigenlijk de eerste gebruikers van de nieuwe taxibaan. Een heerlijke afsluiting van de week.