Door Jop Fackeldey op 3 april 2016

Lente…….

Volgens de Volkskrant is de Lente losgebarsten. En inderdaad, na wat aarzelingen volgde het weer zijn eigen voorspellingen op, zondag was het Lente. Je zult maar – en dat geluk had ik – je maandelijkse middagje vrijwilligers (gids)werk op de Bataviawerf in de zon door mogen brengen. En dat mocht ik. Als je dan onderweg naar de werf door de Bataviahaven komt en daar ineens de pakjesboot ziet liggen, inclusief Pieten en Goedheiligman, dan raak je toch ietwat in de war. Zon, Spanje, pakjesboot…… Het zou mij niets verbazen als onze Bataviahaven weer eens decor voor een mooie nationale film is. Mooie Lelystadpromotie (denk ik…)

Maar goed, Lente dus. U kent de uitdrukking, een nieuwe Lente, een nieuw…… inderdaad. Zo was ik behoorlijk verrast door een motie Vreemd aan de orde van de Dag, afgelopen raadsvergadering, om € 50.000,– uit te trekken om het festijn “De zandtovenaar” naar Lelystad te halen. Op zich helemaal niets mis mee, sterker nog, ik denk dat het een mooie trekker is om weer een mooie editie van Lelystad geeft Licht komende december omheen te bouwen. Nu alleen nog even zorgen dat we de “wedstrijd”winnen van Drachten, want ook die zijn in de race om dat evenement – met veel TV-exposure – naar de stad te halen. Ik kan mij een aantal situaties herinneren waarin we als College een extra bijdrage vroegen voor een evenement. Dat leverde altijd een boeiende – maar niet altijd makkelijke – discussie met de Raad op en een doorlooptijd van een aantal weken. Dit keer zijn we als College door de Raad ingehaald. Op dinsdagochtend hadden we als College kennisgenomen van de evaluatie Lelystad geeft Licht, zonder nog een nieuw voorstel te doen, en op dinsdagavond was er in één keer via een motie vreemd een bijdrage beschikbaar. Ik vind dat mooi. Op die manier wil ik wel vaker ingehaald worden. Dus, een nieuwe lente……En over Lente gesproken, een mooie “Loesje” is: “Lente. De tulpen gaan weer uit hun bol.”. Maar niet alleen de tulpen. Afgelopen zaterdag ging bij een makelaar aan de Zilverparkkade een nieuw project in Hanzepark in de verkoop, ook 11.00u. Toen ik daar zaterdagochtend vroeg langs kwam, zaten er al mensen voor de deur te wachten. En sommige bronnen gaven aan dat al de vrijdagavond mensen gehuld in slaapzak voor de deur zaten. ik heb dat niet kunnen controleren, maar een nieuw geluid is het zeker. Want dat hebben we echt anders meegemaakt.

Kortom, ik hoop op een Lelystadse Lente. Afgelopen week hebben w 2 dagen besteed aan de voorbereiding van de kadernota…..ik weet (nog) niet of we er een lentevariant van kunnen maken, maar we gaan ons best doen om in ieder geval ook de kansen die er zijn te kunnen grijpen. We gaan het zien.