Door Jop Fackeldey op 15 september 2013

Onderdompelen

Een Chinese wijsgeer heeft ooit eens gezegd: “Geluk bestaat uit drie dingen. Iemand om van te houden, iets zinvols te doen hebben en iets om op te hopen.” Nou dat hebben we geweten dit weekend. Ik heb me, en met mij zo’n kleine 30.000 Lelystedelingen, onder laten dompelen in het geluk dat LelySTART heet. Het is een beetje om hyper en of euforisch van te worden. Maar het was een fantastisch weekend. Bijna teveel om op te noemen. Natuurlijk de 2 fantastische concerten naast de Agora, het Cirque d’Agora, Kees van Kooten speelt zich af, het 2 dagen durende Lelyfestijn, de boekenmarkt, de 3d streetpaintings, de dag van de amateurkunst, het kunstgras, de Proeverij, de… noem maar op. Maar waar ik echt geraakt door ben is de tomeloze inzet van die hele vele instellingen en vrijwilligers. Iedereen haalde alles uit de kast. Natuurlijk de Kubus, de Agora, de bibliotheek, Underground en het sturend en marketingvermogen van City Marketing hebben een topprestatie geleverd, maar dat kan alleen dankzij de inzet van heel veel individuen.

Twee momenten blijven me bij. Toen ik op zaterdagavond van Agora naar de bibliotheek liep en ik uit alle zij- en andere straten een echte stroom van Lelystedelingen op het festivalterrein af zag komen. En op zondag, echt heel veel winkels open, gezellig druk… en dat voor de zondag. Het was echt een feest van en voor de Lelystedelingen. Geluk dus: houden van iedereen die zich uit de naad heeft gewerkt en zich door een beetje regen niet uit het veld liet slaan, zinvol; aan fantastische kennismaking met de kunst en cultuur in lelystad en hoop: dat dit festival kan blijven groeien en het stadshart… bloeien. Dank aan iedereen!

Het was een lekker positieve week. Zo was ik op bedrijfsbezoek bij Ortho Design. Wat een genoegen en het enthousiasme en vakmanschap André IJsebrands te proeven. Ik heb bewondering voor iemand die tegen de economische stroom in op basis van vertrouwen in het eigen vakmanschap en de drive om de kwaliteit te leveren die aan zijn eigen hoge standaarden voldoet, de stap zet en voor zichzelf begint. We hadden een boeiend gesprek over André zijn drive de markt en de perspectieven. En dat ziet er goed uit.

En dat kwam vaker voor de afgelopen week. Zo was ik samen met onze burgemeester op bezoek bij Holland Composites. Daar trof ik dezelfde drive. Na het faillissement zijn ze teruggekeerd naar hun kernwaarden. En dat is goed geweest. Het is een prachtig innovatief bedrijf waar we trots op mogen zijn. Een ander bedrijfsbezoek was Farm Dairy. Ook weer zo’n bedrijf dat “onder onze radar” het gewoon goed blijft doen in een uitermate competitieve markt.

Ook het Haagse circuit is weer wakker geworden. Dus ook weer de gesprekken in Den Haag. Zo sprak ik weer met verschillende kamerleden over de woningmarkt. We zijn in afwachting van de brief van het kabinet over de woningmarkt die met Prinsjesdag verschijnt. Wat ik er zo van hoor stemt mij optimistisch. Er lijken toch echt slagen gemaakt te zijn. En dat heb ik lang niet kunnen zeggen. De afgelopen dagen is er al veel gezegd over het akkoord dat Aedes en het kabinet hebben gesloten over de aanpassingen in het corporatiestelsel. Als je uitgaat van de politieke realiteit van de verhuurderheffing is het begrijpelijk dat een dergelijk akkoord gesloten wordt. Immers, 400 miljoen is meer dan niets. De vraag is wel of de extra investeringsruimte voldoende is voor de corporaties om voldoende te kunnen blijven investeringen in de stedelijke vernieuwing in de steden. Dinsdag maar eens kijken hoe dat uiteindelijk uitpakt!

Waar ben je naar op zoek?