Door Jop Fackeldey op 29 september 2013

Onze Wildernis

De week begon fantastisch met de première van de film de Nieuwe Wildernis. Iedereen kwam superlatieven tekort. Het is een fantastische film. De combinatie met de live muziek door het metropool orkest was een fantastische belevenis. Maar misschien wel het meest bijzondere was en is dat deze nieuwe wildernis in Onze Achtertuin ligt. Daar ligt de opgave om ook dat komende maanden goed uit te nutten.

Maar in meer opzichten was het een betekenisvolle week. Zo konden we als taskforce leegstand na hard werken in een korte tijd ons “plan” voor het stadshart publiceren. Een aantal weken geleden heeft de gemeente het initiatief genomen om een Taskforce leegstand op te richten. Samen met vertegenwoordigers van o.a. de BIZ en de BKL is gekeken wat partijen gezamenlijk kunnen doen om de leegstand te bestrijden en het stadshart weer een beweging de goed kant op te laten maken. Er zijn drie leegstand strategieën bedacht, namelijk voorkomen, behandelen en genezen. En die strategieën zijn voorzien van mogelijke acties. Acties waarvoor we gezamenlijk verantwoordelijkheid nemen. In het Masterplan werd al onderkent dat het belangrijk is dat het stadshart een compactere kern gaat krijgen. Concentratie in plaats van groei. Met de realisatie van de Promesse zijn grote winkelketens naar het Stadshart gehaald, die de door de consumenten aantrekkelijk worden gevonden. In de laatste onderzoeken rond het Stadshart is te zien dat de afvloeiing naar Almere en Dronten lager zijn geworden, omdat het grootste deel van die winkels nu ook in Lelystad te vinden zijn. Wat echter ook uit deze onderzoeken naar voren komt is dat de bijzondere winkeltjes, horeca en sfeer nog steeds worden gemist. Als ondernemers moeten stoppen en de eigenaar de panden niet onmiddellijk verhuurd krijgt ontstaat bovendien het risico van een negatieve spiraal. Tijdelijke invulling kan helpen die spiraal te voorkomen. En daar hebben we nu een echt begin mee kunnen maken. Als tegenbeweging zien we nu 2 weken terug de opening van de bazaar, afgelopen donderdag de opening van Party Pub en afgelopen zaterdag de opening van SpecSavers.

Het Lelystads bedrijfsleven is actief, gelukkig. Soms ook op onverwachte vlakken. Zo was ik aanwezig bij het NK bloemschikken – met meer dan 700 deelnemers – dat plaatsvond bij ons Lelystads bedrijf Hakbijl en hebben de bedrijven op bedrijventerrein Noordersluis een uitermate succesvolle open dag afgelopen zaterdag georganiseerd. Bij heel wat bedrijven langs geweest. Het was leuk om te zien hoe overal op Noordersluis groepjes fietsten en kwamen kijken bij onze bedrijven. Tijdens de City Marketingclub mocht ik een overzicht geven van de staat van onze Lelystadse economie. Het mooiste compliment kreeg ik van een aanwezige ondernemer: “wat ben ik blij dat ik hier gevestigd ben, als ik kijk welke kansen deze stad de komende jaren gaat pakken” En zo is het maar net. Onze wildernis is nog tamelijk onontgonnen. En daar gaan we samen wat aan doen !