Door Jop Fackeldey op 12 maart 2017

Roodgewoon

Roodgewoon. Daar moest ik aan denken deze week. In verkiezingstijd wordt alles anders. Ik moest daarbij erg aan een Loesje-spreuk denken”vooruit wordt bepaald door welke kant je uitkijkt”. En zo is het maar net. Ik moet bekennen dat ik afgelopen week zelfs Pauw en Jinek uitgezet heb. Het beeld dat tijdens een campagne van politiek en politici wordt geschetst….. het heeft wat mij betreft niet zoveel meer met de realiteit te maken. Hoe anders was dan de campagne zaterdag. Lekker weer, goede sfeer en mooie gesprekken. Zelf vond ik het wel heel leuk dat zelfs onze nestor Frits Tellegen ons bij de marktkraam kwam versterken !

Wat opvallend was, was inderdaad het grote aantal mensen dat nog niet weet wat ze gaan stemmen. Hopelijk heb ik een paar zieltje skunnen winnen. gewoon Rood zal ik maar zeggen.

Zaterdag was het ook NL doet. Samen met de collega’s Lelystad hebben we in het kader van NLdoet op zaterdagochtend vrijwilligerswerk gedaan bij een kleinschalige woonvorm van Triade: Trompenburgh. Wij hielpen met het lente klaar maken van de tuin.

Leuk om te doen. Maar ook goed om te zien hoe in de Trompenburgh is een twee–onder-een-kapwoning waar in elk huis vier cliënten wonen, en waar de cliënten een zo normaal mogelijk leven kunnen leiden. Dat bleek al uit de buurvrouw die langs kwam en de manier waarop de cliënten daar op reageerden. En wat heb ik ontzettend respect voor de liefdevolle en intensieve wijze waarop de begeleiders met hun cliënten omgingen.

Ondertussen gaat het gewone werk natuurlijk ook door. Zo heb ik bijvoorbeeld woensdag het Manifest Binnenstedelijke Gebiedstransformaties aan mogen bieden aan een viertal kamerleden waarin “we” hebben vastgelegd hoe ze meerjarige samenwerking aangaan en de krachten slim bundelen om de woningbouw in de steden te versnellen en op te schalen. Wij vragen aan het Rijk om mee te investeren.We zijn dan (voorlopig) G32, Gemeente Utrecht, NEPROM, Bouwend Nederland, IVBN, NVB en Natuurmonumenten.

Het transformeren van verouderde, binnenstedelijke terreinen naar nieuwe woonwijken kost veel geld, duurt het vaak erg lang en is het ook bijzonder risicovol.  Om dat proces te versnellen en op te schalen is het voor projectontwikkelaars, beleggers, woningcorporaties en bewonersgroepen erg belangrijk dat gemeenten duidelijker van te voren aangeven op welke transformatiegebieden zij hun menskracht en geld willen inzetten. De liefhebber leest er meer over in het rapport.

Afgelopen donderdag mocht ik een 2-ur durende materclass verzorgen over geschiedenis en toekomst van Lelystad. Dat is ontzettend leuk om te doen. En 2 uur blijkt dan toch ook weer kort :-). I

In de middag weer een feestelijke eerste paal, eentje van Centrada deze keer, van nieuwbouwproject Kwelder.

Ook nieuwbouw in de Sociale Woningbouw dus ! Gewoon…….R……….Nieuwbouwproject de Kwelder wordt gerealiseerd op het terrein naast Atolplaza. Centrada gaat hier in totaal 29 woningen realiseren. Het project bestaat uit twee identieke bouwblokken.

In het ene blok komen 18 kleine appartementen van ca. 50 m2 met 1 slaapkamer. De appartementen op de begane grond krijgen een klein terras. Bewoners van de appartementen op de eerste verdieping hebben geen eigen buitenruimte, maar kunnen gebruik maken van de gezamenlijke binnentuin. In het andere blok komen 5 kleine eengezinswoningen met een oppervlakte van ongeveer 110 m2. De woningen hebben twee verdiepingen en drie slaapkamers en een eigen tuin. Op de hoeken van het blok komen 4 appartementen. Verder komen in dit blok twee woningen die geschikt zijn voor kamerbewoning door statushouders. Maar ook het feit dat we dit vanuit ‘omkeerbaar bouwen’ hebben ingestoken maakt het project bijzonder. Als de markt op den duur een andere woningtype vraagt, dan kunnen we de woningen relatief gemakkelijk ombouwen. De gemeenschappelijke binnentuin krijgt de functie om elkaar te ontmoeten en prettig met elkaar samen te wonen in dit mooie nieuwe complex.

Vrijdag was een dagje “buiten spelen”. Zo ben ik op bezoek geweest in Almere, waar Ton Theunis het project Witchworld wil (en ik denk gaat) realiseren. Met ontzettend veel inzet, een enthousiast team en bijvoorbeeld alleen dit jaar al 500 !!! stagiaires gebeurt onder de oppervlakte iets bijzonders. Naast de sociale kant – Ton weet de perfecte werkomgeving voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt te creëren – is ook de creatieve en scheppende kant indrukwekkend. En als je dan d ep[laatjes van het nu nog verlaten kasteel ziet en je ziet de maquette….. Ik blijf het komende jaren volgen !

Op vrijdag ben ik gaan kijken in de nieuwbouw van de nieuwe MFA in Warande. Tijdens de vorige gemeenteraadsverkiezingen nog een top-onderwerp , maar het wordt gewoon gerealiseerd. En ziet er prachtig uit. Hier is een architect gevonden die wel iets snapt van de balans tussen functionaliteit en schoonheid.