Door Jop Fackeldey op 14 mei 2017

Joplog: Volhouden & Vasthouden

Na zo’n hectische week als vorige week lijkt de afgelopen week bijna saai…. Maar niets is minder waar. Want scoren is mooi, maar het gaat er om de winst vast te houden. En daarvoor moet je volhouden. Daar moest ik aan denken toen ik deze week mijn agenda terugkeek. Zo was er onverwachts een interview met radio 1 over de politieke houdbaarheid van wethouders. De interviewster wilde met alle geweld maar dat ik collega’s die voortijdig stoppen slappelingen zou vinden. Niets is minder jaar. Afgelopen week was het precies 10 jaar geleden dat ik benoemd werd. Mijn stelling is nog steeds, ik had achteraf gezien geen idee waaraan ik begon. het is een vak – waar je nauwelijks voor opgeleid kunt worden. Overigens wel het mooiste vak dat er is. Dat vak kun je leren, maar het moet je liggen en het moet je gegund worden. Wat dat betreft mag ik mij gelukkig prijzen in Lelystad.

Volhouden en vasthouden geldt natuurlijk ook voor de luchthaven. En als ik dan zo door de krant blader die deze week huis-aan-huis verspreid is dan mogen we daar best een beetje trots op zijn. In de Airportkrant komen onder andere de volgende onderwerpen aan bod: de aanleg van start- en landingsbaan, de bouw van de terminal, Power Parking, de aanpassing van de wegen, maar ook de verwachtingen en maatregelen over voorkoming van overlast en hinder. Er zijn interviews met bouwer Dura Vermeer, luchtvaartdienstverlener Viggo, de architect van de terminal, met ondergetekende en met collega-bestuurders Jan Nico Appelman, Jaap Lodders en Ed Rentenaar, met Emma Doeksen over het initiatief ‘De Lelystadse Boer’. En met Gezinus Westerhuis over de vele functies die hij op de luchthaven heeft. Ook ziet u alvast de aankondiging van de eerstvolgende publieksinformatiedag op en over de nieuwe luchthaven. Noteer alvast in uw agenda: zaterdag 11 november 2017. Zo proberen we iedereen mee te nemen met de ontwikkelingen, wetende dat we op de achtergrond keihard moeten blijven knokken om te zorgen dat die luchthaven ook op tijd gaat brengen wat afgesproken was.

Volhouden geeft ook voldoening. Zoals bleek bij officiële opening van de MFA Warande plaats, waarbij het Integraal Kind Centrum het gebouw officieel in gebruik nam. Samen met collega Ed Rentenaar  namen we met de kinderen symbolisch afscheid van het oude schoolgebouw en liepen daarna, onder luid gezang van een nieuw Warandelied, naar het nieuwe gebouw.

De wijk Warande is volop in ontwikkeling en de realisatie van deze volwaardige multifunctionele voorziening is daar een belangrijk onderdeel van. De gemeente ziet goede huisvesting als een belangrijke voorwaarde voor goed onderwijs. Met de realisatie van de MFA Warande is een passend en toekomstbestendig gebouw gerealiseerd dat het onderwijsconcept en daarmee de (talent)ontwikkeling van de kinderen de ruimte biedt binnen het Kind Centrum. Het gebouw is door Korfker architecten, in nauw overleg met de gemeente Lelystad, ontworpen. In maart 2016 is de bouw gestart door Nijhuis Bouw B.V.  Na jaren van voorbereiding was het nu eindelijk zover. Driehonderdtwintig kratten met materialen zijn verhuisd en staan op hun nieuwe plek en zijn in gebruik genomen door de kinderen en medewerkers van het Kind Centrum.Kinderen wordt geleerd hun eigen waarden te ontwikkelen en te bepalen wat zij belangrijk vinden, waardoor zij de juiste keuzes kunnen maken in de toekomst. Er is veel aandacht voor het nieuwe en het onbekende, binnen een veilige omgeving met genoeg leermomenten, zoals pret maken en soms ruzie, elkaar helpen en ervaringen uitwisselen. De professionele medewerkers van Kind Centrum Warande dagen kinderen uit om kritisch te denken, argumenteren, debatteren en filosoferen. Zij begeleiden de kinderen met geduld, begrip en betrokkenheid.

En er was meer volhoudnieuws: de uitbreiding van Batavia Stad: Met de opening van 5.500 vierkante meter is Batavia Stad Fashion Outlet groter dan ooit en beslaat het centre in totaal 31.000 vierkante meter verkoopvloeroppervlak. De outlet breidt het merkenportfolio stevig uit met merken als G-Star, Marlies Dekkers, Samsonite, Watch Station en WMF. Onder andere Tommy Hilfiger, Fred de la Bretoniere, Guess en Lindt Chocolaterie openden een nieuwe winkel volledig volgens de laatste full price retailconcepten. Ook de werkgelegenheid krijgt een impuls; met 1300 banen in totaal mag Batavia Stad zich één van de grootste werkgevers van Flevoland noemen.

En zo was het toch weer een intensieve week. Met bijvoorbeeld een werkbezoek aan Tilburg samen met mijn Almeerse Collega Mark Pol waar we van Collega Erik de Ridder hoorden over de samenwerking binnen Midden Brabant Logistiek en plaatjes en de container-terminal bezochten. Een soort droom-beeld:

Ook daarvoor zal gelden: volhouden en vasthouden gaat lonen !