Door Jop Fackeldey op 22 november 2015

Waar geen wil is ben ik weg

Afgelopen zaterdag was ik bij een concert van De Dijk, georganiseerd door Underground in de Kubus. Heerlijk druk (en warm) en lekker genoten van de muziek. Maar naar aanleiding van afgelopen week werd ik heen en weer geslingerd tussen 2 songteksten “Waar Geen Wil is Ben Ik Weg” en “We beginnen pas”. En die slinger komt vooral door de landelijke politiek. Ik deed hier eerder verslag van de verschillende petities en acties. Die naderen -althans voor 2016 – hun ontknoping.

Eerst maar eens de algemene financiële stand van gemeentefinanciën. Bij de behandeling van de begroting BZK op dinsdag 17 en woensdag 18 november werd door de woordvoerders van nagenoeg alle partijen gesproken over onze brandbrief namens de 234 gemeenten, die we vorige week hebben aangeboden aan zowel de Kamer als minister Plasterk. Het pleidooi de opschalingskorting van in totaal een miljard euro van tafel te halen werd gesteund door SP, GL, D66, Klein, 50Plus, SGP en CDA. VVD en PvdA bewogen echter niet. Veldman (VVD) en Wolbert (PvdA) betoogden dat de korting onderdeel was van het pakket van 52 miljard bezuinigingen om de bankencrisis het hoofd te bieden en daar wilden zij niet aan tornen. Minister Plasterk onderschreef die lijn. Dus we hebben nog wat te doen voordat er stemmingen zijn.

Voor de acties in de Jeugdzorg ziet het er iets beter uit….maar niet goed genoeg. Staatssecretaris Van Rijn ging bij d ebehandeling in op het objectief verdeelmodel. Er is inderdaad discussie, want er zijn altijd voor- en nadeelgemeenten. En daarmee werd de discussie eigenlijk afgedaan. Want immers er is gekozen voor een langer ingroeipad: vier jaar i.p.v. twee à drie. Daarnaast is er een vangnetregeling van 15 euro per inwoner voor herverdeeleffecten. Er is ook nog een cumulatief vangnet voor alle decentralisaties. Ons pleidooi  voor wat meer rust in de budgetten is precies de reden waarom Van Rijn dit soort maatregelen heeft genomen. Maar dat gaat voorbij aan de te grote effecten van de maatregelen op de Jeugdzorg. Het goede nieuws is: er komt ook een evaluatie in 2016 over 2015. Di moeten we dan volledig aangrijpen.

Dan tenslotte onze rechtbank. Er komt meer geld voor justitie. Omroep Flevoland berichte hier al over. Frits Bakker was er als de kippen bij om uit te leggen dat het geld “natuurlijk” onvoldoende was om de vestiging Lelystad open te houden. Dus nu komt het er op aan om de Lobby naar de Eerste Kamer vol te houden. 14 December gaat de kamer spreken over deze begroting.

Kortom, we kunnen het niet alleen en we zijn er ook nog niet. Op alle dossiers boeken we voldoende voortgang….maar is het voldoende ?? We gaan het komende weken meemaken.

En naast al dat Lobbywerk ging natuurlijk ook het gewone werk gewoon door. Zo was ik maandagmorgen in het Sidhadorp, een unieke wijk in Lelystad waar veel bewoners hun werk en gezinsleven combineren met het gezamenlijk beoefenen van Transcendente Meditatie (TM). Deze wijk bestaat 30 jaar. Onze burgemeester onthulde samen met leerlingen van basisschool De Fontein een mozaïektegelpad en mozaïekbank gemaakt door kunstenaar Corette van Boxtel. Het mozaïektegelpad loopt van basisschool De Fontein naar de bank. Leerlingen van De Fontein hebben meegewerkt aan de mozaïektegels. De mozaïekbank van kunstenaar Corette van Boxtel staat op het pleintje tussen de school en de meditatiehal van het Sidhadorp. Het is mooi om te zien hoe deze gemeenschap nog steeds hecht is en midden in onze samenleving staat.

Soms moet je ook met elkaar even op schoolreisje. Zo was ik woensdag samen met collega John van den Heuvel op bezoek bij het project Fijn Wonen in Gorredijk. Een mooie en innovatieve manier om woningen aan te kunnen pakken en een betaalbare combinatie van betere uitstraling, lagere energielasten door een lagere energieprestatie en slim gebruik van ICT tbv de zorg te realiseren. Gaan we zeker over doorpraten. En op donderdag oa de beursvloer, waar bedrijvend en organisaties elkaar letterlijk vinden. Ik ben weer gestrikt voor een citytoer ! En toen was de week al weer bijna om. Op vrijdag nog een inspirerend bezoek aan Farm Dairy, een voor Lelystad belangrijk bedrijf. Niet alleen gaan ze uitbreiden, maar mede door de nauwe samenwerking die ze hebben met hun vervoerder, St van den Brink, kunnen wij dat bedrijf verwelkomen in onze stad. Ze gaan tegenover Farm Dairy nieuw bouwen. Natuurlijk ben ik ze van harte welkom is onze stad gaan heten.