Joplog: Het gaat om de stad

Door Jop Fackeldey op 11 maart 2018

Langzaam meer zeker begin je te merken dat de verkiezingen er aan komen. Dat is altijd een beetje een schizofrene situatie. Als college ga je gewoon door met het besturen van de stad. Een een deel van de collega’s – en de raad – is ondertussen is de rol van lijsttrekker of anderszins druk met de campagne. Tegelijkertijd – ook in de campagne merk je dat het gaat om de stad. mijn agenda zit voorlopig nog vooral vol met het besturen van de stad. Want daar is ook in campagnetijd genoeg in te doen. Naast het doorlopen van de reguliere overleggen was het wonen en stadspromotie wat de klok sloeg. Op dinsdag was er bijvoorbeeld het bestuurlijk overleg Wonen en Zorg met de ministers Ollongren en de Jonge. Ik mocht daar namens de VNG aan deelnemen. Mooi is dan dat je de Lelystadse vraagstukken ook in het landelijk perspectief ziet reflecteren. Want de kern is: we hebben een enorme opgave om te zorgen dat ouderen of mensen met een beperking volwaardig deel kunnen blijven nemen aan de samenleving, maar ook kunnen wonen in een woning die past bij hun situatie met zorg op maat die nodig is om zelfstandig te kunnen blijven wonen. En in dat soort overleggen ben ik eigenlijk best een beetje trots op Lelystad. Want we zijn er nog niet, maar we lopen wel mee aan de voorkant ! Doorgaan is het motto !

Op woensdag een spannende dag. Tijdens het jaarlijkse Flevopenningengala wordt onder ander de participatieprijs uitgereikt. Een prijs voor die werkgever die het meest inclusieve arbeidsmarktbeleid voert. We gingen langs alle 6 de genomineerden. ik was stuk voor stuk onder de indruk van de verhalen, maar ook wel erg trots op het verhaal van Thierry de Jager van HaJe. Hij liet zien hoe het moet en hoe je ook mensen met afstand tot de arbeidsmarkt of met een beperking gewoon een kans biedt…zonder dat het opvalt. Klasse  !  En nu maar wachten op de uitslag…

Ondertussen gaat het “gewone”werk ook gewoon door. Bijvoorbeeld het werven van personeel voor Inditex. Op onze website hebben we over die ontwikkeling een aparte pagina geopend. Belangrijk, want komende maanden gaat het er om om te zorgen dat zoveel mogelijk Lelystedelingen gaan profiteren van deze werkgelegenheid. Ik ben er nog steeds trots op dat we bij Inditex voor elkaar gekregen hebben dat ons werkbedrijf en het werkgeversservicepunt Almere de kans krijgen om met voorrang kandidaten aan te bieden ! Zo moet het. En ook voor onze luchthaven blijft er aandacht. Achter de schermen, maar bijvoorbeeld de Groene Amsterdammer plaatste een heel aardig achtergrondartikel.

“Voor de schermen”was er ook genoeg te doen. Zo hadden we een mooie City-marketing-live bijeenkomst waarbij ik een bijdrage mocht leveren over het “framen”(goed of fout) van Lelystad.  Op vrijdag was ik samen met Ina Adema op bezoek bij Breemhaar Beheer, bekend van mac3park… en nog veel meer. Een grote en belangrijke werkgever voor Lelystad en een voedingsbodem voor veel start-ups. Voor mij een bezoek met sentiment, want ook IVIO, de werkgever waarvoor ik ooit naar Lelystad kwam, maakt inmiddels deel uit van de KMM-groep, een onderdeel van Breemhaar beheer.

Ook op vrijdag konden we als college weer eens letterlijk d earmen uit de mouwen steken voor de stad. Het was NL-doet en traditiegetrouw doen we als college dan ook mee. Dit jaren waren we bij het Bultpark en de ruiltuin. Samen met collega’s John van den Heuvel en Janneke Sparreboom hebben we een knotwilg van zijn takken ontdaan. Een heerlijke klus in de buitenlucht, met een lekker zonnetje om ons bij te staan. En zo was er weer een week om…..