Joplog: Doorbouwen

Door Jop Fackeldey op 11 februari 2018

De afgelopen week stond behoorlijk in het teken van door-bouwen. Letterlijk en figuurlijk. Letterlijk ziet iedereen die langs de luchthaven rijdt dat er doorgebouwd wordt aan de terminal, maar ook, iets verder naar achteren, aan de enorme hal voor Inditex. Maar ook op andere manieren wordt er doorgebouwd aan de luchthaven. Goed dat de minister daar afgelopen maandag zelf een kijkje kwam nemen en ook zo van onze argumenten kennis kon nemen. Maar voor die argumenten ontstaat gelukkig steeds meer ruimte. Zo was ik afgelopen dinsdagavond te gast bij Jinek, wat een bijzondere belevenis was. Maar goed, hoe vaak krijg je de kans om op een landelijk platform uit te leggen waarom het van belang is dat de geplande opening (voor groot verkeer) , mits de zorgvuldigheid dat toelaat, op 1 april 2019 gewoon doorgaat. Wat mooi om te doen, ook omdat ik voor mijn gevoel de ruimte kreeg om mijn punt te maken en op een volwassen en prettige manier daarover in debat te gaan met Jesse Klaver. Gelukkig hoef je het niet eens te zijn om een gesprek te kunnen voeren. En daarnaast verschijnen er uiteraard steeds meer artikelen over de ontwikkeling van de luchthaven uiteraard zowel van voor- en tegenstanders. Zelf was ik wel tevreden over het artikel in Forum (VNO-NCW), wat vanuit mijn perspectief de werkelijkheid goed weergeeft. Maar voor het overige, we zullen gewoon moeten wachten tot de minister de uitkomsten van de MER en de routes naar de Kamer stuurt. Tot die tijd staan we toch een beetje  in  de wachtstand.

Wat niet in de wachtstand staat is de bouw. Bij de bouwstart van twee-onder-een-kap woningen in Warande mocht ik samen met de nieuwe bewoners de laatste deklvloeren leggen. In december 2017 is gestart met de bouwvoorbereidingen van zes half vrijstaande woningen op een ruime locatie aan de Parnassialaan in Warande. De woningen met de projectnaam ‘NICE!’ worden gebouwd door Van der Steeg en zijn door Van der Steeg samen met Kroon Kennisteam ontwikkeld en op de markt gebracht. De ruime twee-onder-een-kap woningen hebben een frisse architectuur met een opvallende kleurverdeling op de gevel. De gebruikte materialen zijn duurzaam en onderhoudsarm. Naar verwachting worden de woningen begin november opgeleverd.

En wat ook niet in de wachtstand staat is de economie. Van Peperzeel breidt uit in Lelystad en ook dat moeten we vieren. De gemeente Lelystad heeft 4.450 m2 grond verkocht aan Van Peperzeel. Samen met algemeen directeur Johan van Peperzeel ondertekenden we de koopovereenkomst in de buitenlucht met uitzicht op de grond waar de uitbreiding van Van Peperzeel gaat plaatsvinden. Van Peperzeel is al sinds 2008 gevestigd op bedrijventerrein Larserpoort, onderdeel van Lelystad Airport Business Park (LAB). Van Peperzeel is dé inzamelaar in Nederland en België van oude accu’s, batterijen en metalen en marktleider op het gebied van sortering, taxatie en afvoer daarvan. Het regelen van veilig vervoer en opslag van stoffen voor een verantwoorde recycling in en door heel Europa is bij Van Peperzeel in goede handen. Bij het bedrijf weken inmiddels zo’n 20 mensen. Met de aankoop van extra grond breidt Van Peperzeel de werkzaamheden op het gebied van verduurzaming en hergebruik van grondstoffen verder uit. In de nieuwe hal gaat Van Peperzeel aan de slag met het terugwinnen van energie uit allerlei soorten accu’s en batterijen. De teruggewonnen energie is in eerste instantie bedoeld voor eigen gebruik, maar kan bij doorontwikkeling ook worden doorgezet naar andere afnemers, zoals bijvoorbeeld de energievoorziening op Lelystad Airport Businesspark of een oplaadpunt voor elektrische auto’s. Van Peperzeel ziet in het terugwinnen van grondstoffen een groeimarkt en kansen om daarin met andere partijen, met name in de automobielbranche, samen te werken. ‘Er komen steeds meer hybride en elektrische auto’s op de markt,’ zegt  hij. ‘De accu’s krijgen via ons ofwel een tweede leven of we zorgen dat ze worden ontmanteld en de bruikbare stoffen terug in de markt komen. Met de uitbreiding van de activiteiten, groeit ook de behoefte aan extra personeel bij Van Peperzeel. Het bedrijf hoopt de extra ruimte nog dit najaar in gebruik te nemen, tegelijk met de viering van het dan 40-jarig bestaan.

En zo gebeurt er weer genoeg in onze stad !