Joplog: er is gekozen

Door Jop Fackeldey op 25 maart 2018

Tja….en dan vind je jezelf ineens terug op een lijst met gekozenen. Natuurlijk stond ik als lijstduwer op de lijst om mijn verbondenheid met de partij namens wie ik al die tijd in het College mocht zitten te laten zien. Vandaar ook de laatste plaats. Ik heb er in de media ook bepaald geen geheim van gemaakt dat dit mijn afscheid van de Lelystadse politiek was, hoe verslavend het openbaar bestuur ook is. Ik heb dan ook onmiddellijk de zgn. afstandsverklaring getekend. Tegelijkertijd ben ik er ook wel van onder de indruk en beschouw ik het als een ontzetten compliment en misschien wel het mooiste afscheidscadeau dat je een scheidend politicus kunt geven. Dank dus iedereen die op me gestemd heeft. Ik weet zeker dat ook de nieuwe fractie zich voor meer dan 100% voor Lelystad in zal blijven zetten.

Tja, en dan de verkiezingen zelf. 14 partijen in de Raad, waarvan er overigens één al weer naar één van de anderen lonkt. Dat is eigenlijk te idioot voor woorden. Vele deskundigen hebben analyses gemaakt wat dit nu zegt. Ik ben daar niet uit. Vrijwel alle zittende partijen hebben verloren, op de ChristenUnie na en natuurlijk op de VVD na die 1 zetel gewonnen heeft. Want leefbaar lijkt welk verdubbeld, maar als we ons realiseren dat het huidige Leefbaar een fusie is van de Partij voor Lelystad  en Leefbaar dan zijn ook zij er één kwijtgeraakt. Opvallendste opkomende partij is natuurlijk Jong Lelystad. Fantastisch dat ze zoveel ik denk vooral jongeren weten te bereiken, maar als je naar de speerpunten zijn, zit daar veel wensdenken bij. Dat is niet erg, andere partijen kunnen e rook wat van, maar hoe ga je dat waarmaken komenden 4 jaar. Het is denk ik een mix van landelijke effecten, daar heeft de SP, wat mij betreft als je naar de Lelystadse inzet kijkt volkomen onterecht, een klap van gekregen. Als ik naar de PvdA kijk dan mogen we met 3 “volle” zetels (dus zonder restzetels) als je kijkt naar de landelijke trend niet ontevreden zijn, maar als je kijkt naar onze inzet was gelijk blijven misschien eerlijker geweest. Kortom, weten doe ik het ook niet. we gaan nu de spannendste fase in: die van de coalitievorming. En dan hoop ik oprecht dat we rechts/links tegenstellingen kunnen vermijden en een coalitie voor de stad sluiten. Want daar zit ons gezamenlijk belang. Voor Lelystad !

Maar er was natuurlijk meer. Samen met onze burgemeester was ik op bedrijfsbezoek bij Iscal Suger. Mooi bedrijf. Grote kans dat suikerklontje die U in een Franse of Belgische supermarkt koopt uit Lelystad komen.

Ee ander letterlijk “hoogtepunt”was het hoogste punt van de Terminal van Lelystad Airport. Samen met alle bouwers en de overheden vierden we dat hoogste punt. De contouren van onze terminal worden steeds duidelijker. En goed om te zien dat de bouw gewoon doorgaat, een mooie bevestiging van het feit dat lelystad Airport ook gewoon doorgaat. Oh ja……wat is eigenlijk de invloed geweest van het Luchthavenstandpunt in andere plaatsen, zoals bv. op de Veluwe. Ik weet het niet maar in veel plaatsen werd de VVD de grootste en die zijn toch overduidelijk voor……Maar goed, het is wat het is, nu moedig voorwaarts !