Wethouder

Nelly den Os

Als lijsttrekker van de lokale PvdA sta ik voor een sociale en rechtvaardige samenleving, waarin iedereen meedoet. Niet klagen en zeuren, maar met elkaar zorgen voor een mooie stad, waar je zeker bent van werk, een goed huis en goed onderwijs. Waar je zeker bent van een leuke sportclub of muziekles of een andere fijne tijdsbesteding. Waar je je veilig voelt in je buurt en in de stad, omdat je je buren kent en samen verantwoordelijkheid neemt voor wat er in jouw buurt gebeurt.

In 1980 kwam ik in Lelystad wonen. Er was alleen een dijk en daarover ging de bus. Er wachtte een mooi huis, maar het voelde alsof ik naar het eind van de wereld vertrok. Als eerste schaften we daarom een diepvriezer aan. De winter van 1979 was heftig geweest met veel ijs en sneeuw, dus je wist niet hoe lang we ingesneeuwd zouden blijven. Dat laatste viel erg mee! Inmiddels zijn we meer dan 30 jaar, 2 kinderen, een scheiding, 8 kleinkinderen, een trein en A6 en vier huizen verder. Het plezier van het wonen in Lelystad is gebleven. In Amsterdam kom ik graag, maar nog fijner is het om over de Hollandse brug te rijden terug naar huis, naar ‘mijn’ Lelystad.

Ik vond in Lelystad een baan in het onderwijs. Na enkele jaren in de jeugdzorg gewerkt te hebben, keerde ik weer terug in het onderwijs. Dat bleef trekken en vooral het werken met en voor leerlingen met een beperking is uitdagend en heerlijk om te doen. In mijn vrije tijd schilder ik, ik hou van lezen, muziek en theater en tijd doorbrengen met familie en vrienden.

De buurt waar ik nu woon was splinternieuw met alle kinderziektes die daarbij hoorden. Dan kun je 2 dingen doen of klagen of proberen er iets aan te doen. Dat laatste is meer mijn aard. De buurtvereniging en de wijkraad, soms was het klein, zoals het organiseren van de jaarlijkse BBQ, maar vaak kon je echt iets betekenen voor je straat en je buurt.

Het is niet alleen een eer om volksvertegenwoordiger te zijn, ik ben er oprecht van overtuigd dat het er toe doet wie er in het stadsbestuur zit. Voor Lelystad zullen de volgende vier jaar opnieuw turbulent zijn. Voor jeugdhulp, onderwijs, cultuur en sport staat er de komende jaren veel op het spel, maar ook werk en wonen zijn en blijven belangrijk. Dat overlaten aan rechtse en/of populistische partijen zal Lelystad geen goed doen. Ik geloof dat de PvdA hier een antwoord op heeft. Want de PvdA waar ik om geef is open, zelfverzekerd, rechtvaardig en niet gericht op snel scoren, maar op resultaat voor de lange termijn. Ook getuigt mijn PvdA van lef en creativiteit.

Voor mijzelf is er geen tijd geweest waarin de sociaaldemocratie zo nodig is als nu. Ons verkiezingsprogramma draait op drie woorden: verheffen, verbinden en genieten. Oude woorden, maar met een moderne noodzaak en voor mij het middel tegen armoede, eenzaamheid, onvrede en onveiligheid. Dat zijn idealen waar ik mij de komende jaren voor wil blijven inzetten.