28 juni 2015

Mensen maken de Stad

Afgelopen week weer veel buitengaats geweest. Met een delegatie van 40 bestuurders (wethouders, VNG, NEPROM, Ministerie van BZK, ministerie van I&M, AEDES, vereniging eigen Huis etc). zijn we op initiatief van NEPROM en onze eigen G-32 op werkbezoek geweest in Kopenhagen. Om te beginnen, een dergelijk gezelschap 3 dagen met elkaar op laten trekken is effectief. Er zijn- ook voor Lelystad – tal van nuttige individuele gesprekken gevoerd, vooral ook tussen projectontwikkelaars en bestuurders. En natuurlijk helpt het ook in de contacten naar de ministerie en andere stakeholders als je 3 dagen intensief met elkaar optrekt. Maar ook het programma op zichzelf levert op. De Denen worstelen voor een belangrijk deel met dezelfde vragen waar wij mee worstelen, alleen lijkt de crisis daar minder hard te hebben toegeslagen. maar ja, een stad die een woningbehoefte van tenminste 1.000 woningen per jaar heeft…. en die vooral binnenstedelijk bouwt, dat is wel wat anders. Een verslag volgt later, maar eerst een paar indrukken vers van de pers.

Er wordt heel veel aandacht besteed aan de openbare ruimte. En ook hier experimenten met het betrekken van burgers bij die inrichting. Een prachtig voorbeeld van een plein dat van iedere bewonersgroep die er in de buurt woonde wel een herkenningspunt of object liet zien. of dat zu zat in de kleur, het materiaalgebruik of de symboliek. Het zag er prachtig uit.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

En het verhaal is ook mooi. Is het hier nu ook veiliger geworden ? Volgens de statistieken en de gidsen wel. Volgens een Deen die ik sprak is dat maar beperkt. Op het plein wel, de overlast veroorzakers zitten nu namelijk met zijn allen een (niet-opgeknapt) plein verder. En bij de borrel de verzuchting: we willen zo graag, maar we bedenken nog steeds teveel voor een buurt wat voor die buurt werkt…..

Op “Paper Island” hadden we een lang gesprek nu een stad maakt. Wie zijn de stadmakers.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

En in een eigen variant van Pakhuis de Zwijger kwamen authentieke Denen voorbij die gewoon gaan voor hun droom. Bijvoorbeeld bij Copenhagen Streetfood . Oude hallen die afgebroken moeten worden, voor 5 jaar verhuurd. Food-trucks verkopen daar “food” en bouwen er hun eigen kraam.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ze weten dat ze over 5 jaar weg moeten, maar dan pakken ze alles op en zoeken een andere hal om verder te gaan. inmiddels een van de drukste toeristische attracties van Kopenhagen, gebouwd op lef en een allergie voor regels. Winnende uitspraak: het is beter om achteraf sorry te zeggen dan je vooraf door regels te laten weerhouden.

Volgende keer meer. Want eerder die week zaten we ook niet stil. Uiteraard de behandeling van de kadernota. Unaniem aangenomen. Daar ben ik blij mee. Met een aantal richtinggevende uitspraken waar we mee aan de begroting kunnen gaan werken.

En er was de opening van het nieuwbouwproject Zuiderstaete. Dit project is door centrada in ongeveer een jaar tijd gerealiseerd. Het complex telt 24appartementen voor 65-plussers. Uniek aan het project is dat de 24 appartementen niet zijn toegewezen op basis van wachttijd. In plaats hiervan heeft Centrada ervoor gekozen van Zuiderstaete een doorstroomproject te maken. Voor de woningen kwamen bewoners van de Rode Klif en ouderen die een eengezinswoning van Centrada achterlieten in aanmerking. Voor de vrijgekomen eengezinswoningen, kwamen vervolgens woningzoekenden in aanmerking die bijvoorbeeld een jongerenwoning of appartement van Centrada achterlieten. Ik ben blij met het doorstroomproject: In Lelystad zijn de wachttijden het hoogst voor gezinnen. Dankzij de verhuisketen die door dit project in beweging is gezet, worden veel huishoudens aan een nieuwe woning geholpen. Bovendien vormt het samen met de MFA Zuiderzee een prachtige toevoeging aan de wijk.

Fackeldey-Zuiderstaete