Door op 19 november 2011

Eigen Kracht

Onlangs stuurde de staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport,M. L. L. E. Veldhuijzen van Zanten-Hyllner een brief aan de Tweede Kamer met als titel Toekomst AWBZ

De brief begint met:

Begin citaat ‘In een samenleving  waar echt samengeleefd wordt, staat niemand buiten spel. In zo’n samenleving bekommeren mensen zich om hun medeburgers en zijn zij betrokken bij wat er gebeurt in hun eigen buurt. Iedereen doet er toe en iedereen draagt zijn steentje bij. Dit betekent dat mensen op basis van hun eigen kracht hun eigen problemen oplossen en dat mensen met elkaar, elkaars problemen oplossen. Vanuit de overheid is die betrokkenheid niet of nauwelijks afdwingbaar. Wel kan de overheid ervoor zorgen dat mensen, samen met hun omgeving, worden ondersteund in hun mogelijkheden om in de samenleving mee te doen, waardoor zij in staat worden gesteld om sociale verbanden aan te gaan. Te vaak wordt uitgegaan van beperkingen van mensen en niet van hun kracht. Ik wil toe naar een nieuwe balans in verantwoordelijkheden tussen burgers en overheid, tussen burgers onderling en tussen overheden onderling. einde citaat.

Eigen kracht bij Wmo en AWBZ

Eén van de gevolgen hiervan is dat gemeenten bij de doorontwikkeling van de Wmo (Wet maatschappelijke ondersteuning)  en straks bij de transitie van de AWBZ moeten denken en handelen vanuit de eigen kracht van de clienten.  Van de gemeente wordt verwacht dat de cliënt centraal  wordt gezet, zorgt men voor korte lijnen en biedt daarvoor integrale oplossingen; formele zorg waar het moet en informele zorg waar het kan aan. Dat klinkt allemaal wel mooi, maar hoe doe je dat dan?

Lelystad

Het uitgaan van de eigen kracht van cliënten gaat de gemeente Lelystad oppakken door vanaf 2012 met integrale teams zorg en welzijn te gaan werken volgens het ‘stepped care principe’. Bij stepped care krijgen alle clienten in eerste instantie de kortste/minst intensieve behandeling/hulp
aangeboden en alleen als deze onvoldoende resultaat oplevert, wordt overgegaan op een meer intensieve behandeling.

Bewust kiest de gemeente Lelystad ervoor om niet met ‘Eigen Kracht’ conferenties in zee te gaan. www.eigen-kracht.nl . De gemeente Lelystad gaat het zelf ‘op eigen kracht doen’.

De opleiding van de professionals wordt vanaf 2012 ter hand genomen. Wij volgen vol verwachting deze ontwikkelingen en houden een vinger aan de pols.