Door Jop Fackeldey op 30 november 2013

De verkiezingen komen eraan

Normal
0

21

false
false
false

NL
X-NONE
X-NONE

MicrosoftInternetExplorer4

/* Style Definitions */
table.MsoNormalTable
{mso-style-name:Standaardtabel;
mso-tstyle-rowband-size:0;
mso-tstyle-colband-size:0;
mso-style-noshow:yes;
mso-style-priority:99;
mso-style-qformat:yes;
mso-style-parent:””;
mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt;
mso-para-margin-top:0cm;
mso-para-margin-right:0cm;
mso-para-margin-bottom:10.0pt;
mso-para-margin-left:0cm;
line-height:115%;
mso-pagination:widow-orphan;
font-size:11.0pt;
font-family:”Calibri”,”sans-serif”;
mso-ascii-font-family:Calibri;
mso-ascii-theme-font:minor-latin;
mso-fareast-font-family:”Times New Roman”;
mso-fareast-theme-font:minor-fareast;
mso-hansi-font-family:Calibri;
mso-hansi-theme-font:minor-latin;
mso-bidi-font-family:”Times New Roman”;
mso-bidi-theme-font:minor-bidi;}

Het komt nu toch echt dichterbij, de gemeenteraadsverkiezingen. Je merkt dat aan alles. Aan de sfeer, aan de onderwerpen en aan het mailverkeer. Dat hoort erbij.  Ook wij hadden deze week de vaststelling van programma en lijst. Ik ben tot lijsttrekker gekozen. En daar ben ik blij om. Er is wat te kiezen op 19 maart. Want er is veel te doen de komende vier jaar. De werkgelegenheid aanjagen, de zorg ontbureaucratiseren, bestaande wijken aantrekkelijker maken, buurtbewoners meer te zeggen geven en duurzame energie ruim baan bieden. Dat zijn de uitdagingen waar we ons op gaan richten. Met een lijst van 16 kanjers. We gaan er een leuke campagne van maken !

Ondertussen gaat het gewone werk natuurlijk ook door. Om te beginnen is daar Flevokust. Een onderwerp wat velen bezighoudt. En dat snap ik. Het gaat om een belangrijke beslissing. Dan kan ik het alleen maar waarderen dat raadsleden dat van alle kanten willen bekijken en dat er inwoners zijn die nadenken over alternatieven en die tegenargumenten formuleren. Wat ik alleen jammer vindt is dat dat niet altijd via argumenten, maar soms ook op de persoon gespeeld wordt. Teksten als “Op welk bestuurlijk niveau is Flevokust “verkocht” als dumpplaats van gecertificeerde secundaire bouwstoffen”of “Hoe integer is Bestuurlijk Nederland, inbegrepen het College van Lelystad” of “Het voelt ook nog steeds alsof het rijk een opslagplaats voor bodemassen nodig heeft ? “zijn toch niet nodig. Zet de modellen naast elkaar en maak een goede en integere afweging van de voor- en nadelen, dat is waar we het gesprek met elkaar over aan moeten gaan. Ik ben er van overtuigd dat we dat hebben, maar daarover blijf ik het gesprek graag aangaan. En dat zal ook best blijven gebeuren komende weken, totdat op 17/12 de raad haar knopen telt. Ik ben benieuwd.

Naast Flevokust zijn we over veel meer zaken in gesprek met raad en samenleving. Ee daarvan is het fietsplan. Ik had een merkwaardige ervaring. Ondernemers uit het stadshart vroegen om ruimte in de agenda te maken voor een spoedoverleg. Dat doe ik natuurlijk graag. Het ging over het fietsplan. Ze waren heel erg geschrokken van de raadsbehandeling. Dat kan ik me voorstellen. Volgens mij ligt er een goed plan, dat de aantrekkelijkheid van het stadshart vergroot. In het Fietsplan Stadshart worden de fietsvoorzieningen gefaseerd uitgebreid. In nauw overleg met de ondernemers zijn de precieze plekken bepaald, die het beste midden houden tussen zo dichtbij mogelijk de fiets neer kunnen zetten en het zorgen voor gezelligheid en veiligheid door fietsen juist niet overal midden in het stadshart te hebben. De uitvoering is gekoppeld aan ontwikkelingen in het stadshart, zoals de herinrichting van het Stadhuisplein. Deze aanpak wordt gevolgd op verzoek van de raad, zodat sober wordt omgesprongen met de beschikbare middelen. De eerste fase is een belangrijke kwaliteitsprong voor het stadshart. Bezoekers kunnen makkelijker hun fietsen parkeren. Daarnaast komt ook een einde aan de overlast van rondslingerende fietsen. Maar kennelijk wordt niet door iedereen zo beleefd. Ondertussen nemen we, op nadrukkelijk verzoek van de ondernemers in het stadshart, actie om te zorgen dat het stadshart er met de feestdagen netjes uitziet. Vandaag worden er 300 extra fietsenrekken geplaatst op verschillende plekken in het stadshart, onder andere bij De Promesse en het Dukaatplein. Vooral rondom De Promesse geven winkeliers aan dat het publiek wegblijft door de rommelige uitstraling. Aanstaande zaterdag is er een speciale publieksvriendelijke actie. Een team van gastheren en –vrouwen hielp het publiek zaterdag rondom De Promesse en het Dukaatplein bij het vinden van de juiste stallingsplek en zal gelijk de banden van fietsen oppompen als bezoekers dat willen.

 Een andere boeiende ontwikkeling vindt er plaats op het gebied van wonen. Ik las een boeiend artikel hierover op: http://www.archined.nl/opinie/2013/in-getallen-kun-je-niet-wonen/.

Kernopmerking hierbij is volgens mij dat gefaseerde, kleinschalige ontwikkelingen, met lokale en specifieke oplossingen de toekomst hebben. En dat is precies wat wij in Lelystad aan het doen zijn.

Afgelopen week bood weer volop kansen om daarmee aan de slag te gaan. Ik was o.a. aanwezig bij het congres van de 100-jarige Aedes, waarin we spraken over de toekomst van woningcorporaties. En tijdens de bestuurdersdag van de VNG gin het indringend over de andere manier waarop de overheid haar draai moet vinden. “Rob van Gijzel:niet alles vastzetten in procedures en beleid. ruimte geven, mislukkingen toestaan en elkaar daar niet politiek op afrekenen.”twitterde ik daarover. Ook wat mij betreft een belangrijk thema, waarin er nog een wereld te winnen is.