Door op 2 maart 2014

De zorgen van een zorgboerderij

Normal
0

21

false
false
false

NL
X-NONE
X-NONE

/* Style Definitions */
table.MsoNormalTable
{mso-style-name:Standaardtabel;
mso-tstyle-rowband-size:0;
mso-tstyle-colband-size:0;
mso-style-noshow:yes;
mso-style-priority:99;
mso-style-qformat:yes;
mso-style-parent:””;
mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt;
mso-para-margin-top:0cm;
mso-para-margin-right:0cm;
mso-para-margin-bottom:8.0pt;
mso-para-margin-left:0cm;
line-height:107%;
mso-pagination:widow-orphan;
font-size:11.0pt;
font-family:”Calibri”,”sans-serif”;
mso-ascii-font-family:Calibri;
mso-ascii-theme-font:minor-latin;
mso-fareast-font-family:”Times New Roman”;
mso-fareast-theme-font:minor-fareast;
mso-hansi-font-family:Calibri;
mso-hansi-theme-font:minor-latin;
mso-bidi-font-family:”Times New Roman”;
mso-bidi-theme-font:minor-bidi;}

In het kader van de verkiezingen op 19 maart a.s. is Jan van der Beek do .27 februari op bezoek geweest bij de zorgboerderij “Hoeve Vredeveld” aan de Zeeasterweg 15 om eens te informeren waar zij nou in het algemeen tegen aanlopen qua problemen. Door zijn werk op de taxi kent hij onder andere deze boerderij redelijk goed omdat hij daar regelmatig klanten brengt of haalt. Hieronder volgt zijn verslag:

 “Ik word daar bij aankomst vriendelijk ontvangen door Sjaak de Groot, de eigenaar van het gehele complex en derhalve ook van het zorg gedeelte en onder het genot van een heerlijk bakje koffie krijg ik van hem een overzicht van wat er mogelijk allemaal speelt en/of kan gaan spelen. O ver het geheel genomen geeft hij aan dat er met de gemeente Lelystad weinig tot geen problemen waren, maar dat hij (en de Vereniging Zorgboeren Flevoland) zich toch wel wat zorgen maken omdat in tegenstelling tot Dronten en Emmeloord de gemeente Lelystad wijkgericht wil gaan aanbesteden. Daarbij is zijn zorg dat deze sociale wijkteams natuurlijk in eerste instantie hun eigen toko gaan voortrekken om die te vullen en waarschijnlijk hun “klanten” de keuze vrijheid in zorg gaan ontzeggen.

Hij geeft aan totaal geen probleem te zien in het eerst aan je eigen toko te denken want uiteraard doet hij dat ook maar waar hij voor waarschuwt is dat je de “klant” ten alle tijden de keuze moet laten waar hij/zij de zorg wil gebruiken die voorhanden is. Mocht dat een vervoerskosten probleem gaan opleveren dan zal dat in overleg met die zorgboer opgelost moeten worden en niet domweg zeggen dat er door een “klanten” keuze een vervoers probleem ontstaan dat die klant dan niet naar die zorg verlener toe kan daardoor.

De “klant” moet ten alle tijden zelf kunnen/mogen kiezen waar hij of zij de zorg wil gaan halen ongeacht of dat een kosten probleem met zich mee brengt, de zorgboer kan dan in overleg met die “klant” bekijken hoe dat dan eventueel opgelost kan worden en geeft hij aan dat zou dan kunnen zijn dat hij als zorgverlener dat stukje voor zijn rekening gaat nemen.Daarnaast vraagt hij zich af hoe e.e.a. binnenkort gaat gebeuren, door het wijkgericht gaan werken van Lelystad en de komst van de sociale wijkteams zal daardoor een groot gedeelte van de zorgboeren klanten waarschijnlijk gedwongen worden om hun zorg besteding in de MFA’s te gaan halen en dat daardoor de zorgboeren in de problemen kunnen gaan komen.

In gesprekken met de gemeente krijgen zij als zorgboeren weinig inzicht in hoe het allemaal gedacht wordt te gaan indelen cq te gaan aan te besteden.De MFA’s zullen waarschijnlijk pretenderen goedkoper te kunnen werken maar de zorgboeren zouden wel eens inzicht willen hebben hoe dat dan wordt berekend.Want geeft hij aan wij als zorgboeren berekenen dit middels diverse factoren, uiteraard de gevraagde zorg, personeel, gebouwen, stroomkosten e.d. hetgeen uiteindelijk een totaal plaatje geeft en dat dan gedeeld geeft een prijs waarvoor de zorgboeren een dagdeel die zorg kunnen bieden. Daarom zijn zij zeer benieuwd naar die berekening van de MFA’s omdat de zorgboeren bang zijn dat daarin bijvoorbeeld niet de gebouwen etc. in zijn opgenomen omdat men domweg zegt dat die gebouwen er toch al zijn en dan krijg je een oneerlijke concurrentie.

Daarnaast zijn de zorgboeren bang dat de gemeente extra voorwaarden zal gaan opstellen waar een zorgboer aan zou moeten voldoen om zijn werkzaamheden te mogen doen.Hij vertelt dat de meeste zorgboeren (hoeve Vredeveld in ieder geval wel) zijn aangesloten bij de Vereniging van Zorgboeren en daar bij ook nog eens het keurmerk voor Zorgboeren hebben.Dat keurmerk zou volgens hem voldoende moeten zijn en niet nog eens aanvullende eisen gaan stellen want ook op die manier concurreer je ons weg en geeft hij aan dat keurmerk is echt niet mis.Als afsluiting vertelt hij mij dat hij hoopt dat de nieuw gekozen gemeenteraad dit alles met zich meeneemt en daar een weloverwogen besluit in gaat nemen en de zorgboeren daarbij in een overleg wil gaan meenemen.

Ik heb hem beloofd van zijn punten een verslag te maken en dit zal doorspelen naar de raad zodat die daar hopelijk wat mee gaat doen tegen de tijd dat dit relevant gaat worden. Ik bedank hem voor de tijd en de koffie waarna ik Hoeve Vredeveld na ruim een uur op visite te zijn geweest.”