Door Jop Fackeldey op 4 september 2016

Een nieuw begin..

Aan alles komt een einde, dus voor alles is een nieuw begin. Dat gold deze week voor veel zaken. Voor onze burgemeester Margreet Horselenberg die afscheid nam. Ik mocht haar als locoburgemeester toespreken (voor de liefhebber hier na te lezen). Maar wat ik helemaal .bijzonder vond was dat ik haar het Gouden Ereteken van Lelystad mocht uitreiken .

afscheid margreet IMG_4004 IMG_4002

Deze hoogste onderscheiding van de stad kreeg zij vanwege haar buitengewone inzet en bijzondere verdiensten voor Lelystad. Zo streed zij bijvoorbeeld met succes voor het behoud van het ziekenhuis en de rechtbank in Lelystad, maar dat zijn slechts enkele voorbeelden. We geven met die onderscheiding blijk van waardering voor de tomeloze inzet, positieve energie en betrokken wijze waarop zij het burgemeesterschap van Lelystad vorm gaf en zelfs tijdens haar ziekte voluit bleef vervullen. Ik zal haar missen. Op een heel eigen wijze had ze, naast al het bestuurlijke werk, oog voor de mens. En dat gold zeker voor het college “haar team”zoals ze dat zelf benoemde. Enfin, U moet mijn toespraak maar lezen.

Waar ook een einde aan kwam was de vakantie periode.

vakantiefoto

Om U maar meteen gerust te stellen, we hebben een heerlijke vakantie gehad. Lekker fietsen, genieten en….geen mail of agenda. Na zo’n 2 weken gaat dat best wennen. Maar ook de andere weken in het reces zijn goed besteed. Door de minder volle agenda is er tijd om na te denken, werkbezoeken af te leggen of gewoon eens bij een ondernemer of betrokken inwoner van de stad een kop koffie gaan drinken. Iedere keer opnieuw neem ik mij voor dat daar door het jaar heen toch eigenlijk meer tijd voor zou moeten zijn. Ik ga mijn best doen, nu hopen dat de agenda dat ook wil begrijpen.

Overigens betekent reces niet dat er helemaal niets gebeurt in de stad. Kijk alleen maar eens naar de Bataviahaven. Je waande je nog op vakantie toen de Bataviahaven even de thuishaven was van meer dan 110 motorjachten. Daarmee vierde de Koninklijke Nederlandse Motorboot Club (Knmc) een jubileum. Saint-Tropez, Nice……nee hoor onze Bataviahaven. Nice to see uhhh sea twitterde ik er over.

IMG_3987

Om dan afgelopen weekend diezelfde haven te zien als decor voor het Jeugd WK Zeilen  waaraan door 148 zeilers uit 18 landen meegedaan werd. Maar ook het strandfestival (zal wel anders heten) liet zien hoe gezellig druk het in het stadshart kan zijn. ook dit weekend was er van alles te beleven. De stadsdichtersdag, een heel succesvolle Warandedag, druk en veel aandacht voor mensen die huizen zoeken. Een mooi voorbeeld zagen we op de social media:

warandedag

Maar terug naar die vakantieperiode. Ook daarin gebeurde er veel. Zo werden er door verschillende Haagse relaties werkbezoeken gebracht aan Lelystad. Zo bracht Peter Torbijn, directeur Veiligheid en Risico’s van het Ministerie Infrastructuur en Milieu een voor osn belangrijk werkbezoek.

16-229 _MG_1648 Asbest invent © Fotostudio Wierd

We maakten een rondrit gemaakt langs diverse wijken en spraken over de situatie in Lelystad met betrekking tot asbesthoudende daken. Dit was een mooi moment voor Lelystad om de lobby ter plekke toe te passen, naast alle platforms waar we al druk bezig zijn om de asbestproblematiek in Lelystad onder de aandacht te brengen. En deze lobby zetten we actief voort in onder andere de G32, de VNG en onze politieke achterban in Den Haag, want Lelystad heeft als New Town een bijzondere positie als we kijken naar oudere bestaande steden.

En zo was er nog veel meer, maar het belangrijkste is, we zijn weer begonnen. En als uitsmijter, dan is toch ook leuk als onze eigen Agora directeur op landelijke televisie iets mag zeggen over het financieren van cultuur: een uitzending van nieuwsuur afgelopen zaterdag die de moeite waard was.