Door Jop Fackeldey op 25 juni 2017

Joplog: Je zou het er warm van krijgen…….

Vorige week een weekje over moeten slaan. Soms zijn de weekenden te vol… Maar wat is dit toch altijd een mooie tijd van het jaar. Het waren letterlijk en figuurlijk warme weken. Ontzettend veel evenementen. wat bijvoorbeeld te denken van Jordaan in de Polder, een fantastische evenement. Ik heb het laatste deel van de zaterdagavond meegemaakt. Geen onvertogen woord, een super sfeer; daar kunnen onze Lelystadse ondernemers Guido en Dennis trots op zijn. Ik ben het in ieder geval op hen. Hetzelfde geldt natuurlijk voor de nationale oldtimerdag.

Ieder jaar opnieuw een feest. Ik mocht dit jaar als loco/burgemeester de 2 hoofdprijzen uitreiken. Het evenement verbreed zich steeds verder. Naast de KNRM, de brandweer dit jaar ook een grote groep historische rond/ en platbodems. We namen een kijkje.

Ondertussen gaat het serieuze werk natuurlijk ook steeds verder. Zelfs nul20 publiceert erover.  Een leuk artikel om te lezen.

Deze dagen is het aardig druk in het stadhuis. Een goed egelegenheid om eens te vragen hoe we het eigenlijk doen in de ogen van onze inwoners.Daarom zijn we  gestart met een klanttevredenheidsonderzoek onder de bezoekers aan het stadhuis. Gedurende drie weken wordt aan klanten, leveranciers, ondernemers en passanten gevraagd of zij zes korte vragen willen beantwoorden. Doel is om meer te weten te komen over de manier waarop zij zijn geholpen en hoe zij de sfeer, veiligheid en privacy op het stadhuis beleven. Met de uitkomsten gaan we aan de slag om de dienstverlening op de begane grond van het stadhuis verder te verbeteren.

Tegenwoordig regelen we veel zaken het liefst online, ook met de gemeente. Dat is makkelijk geregeld en als gemeente faciliteren we dat graag. We investeren dan ook in het verbeteren van onze digitale dienstverlening. Voor sommige producten ontkom je er niet aan om persoonlijk op het stadhuis langs te komen. We zijn benieuwd hoe inwoners in die gevallen onze dienstverlening op het stadhuis ervaren. Dat geldt ook voor ondernemers, partners, maatschappelijke instanties die hier komen voor zakelijke afspraken op het stadhuis. Wat vinden ze goed en wat kan beter? Met dit klanttevredenheidsonderzoek willen we daarachter komen zodat we daarmee aan de slag kunnen om ook onze dienstverlening op het stadhuis te verbeteren.

Een goede gelegenheid om die tevredenheid van onze inwoners te meten was natuurlijk ook de ontvangst van nieuwe inwoners van onze stad.

Dat was een leuke bijeenkomst. Meer dan 200 nieuwe inwoners mochten we ontvangen. Op de vraag waarom bent U in Lelystad komen wonen hoorde ik steeds vaker terug: vanwege de combinatie mooi wonen en betaalbaar. Dat is goed om te horen. Ik denk dat we er zo weer een mooi aantal ambassadeurs bij hebben.

Over ambassadeurs gesproken, leuk was ook de presentatie die prof. Henri de Groot gaf over de economie in Lelystad. Aan een raadszaal vol ondernemers vertelde hij dat Lelystad  samen met Almere profiteert van de sterke economische groei van kerngebied Amsterdam/Haarlemmermeer binnen de Metropoolregio Amsterdam (MRA). Lelystad en Almere vormen een deelregio binnen de Amsterdamse metropool. De keuze van aansluiting bij en voor intergemeentelijke samenwerking binnen deze metropool is voor Lelystad een juiste gebleken, zo betoogde Henri de Groot, professor economie aan de Vrije Universiteit. De professor was door ons samen met de Bedrijfskring Lelystad uitgenodigd voor een toelichting op de jaarlijkse cijfers uit de ‘Economische Verkenningen MRA’.De economie in de MRA groeit sneller dan het Nederlands gemiddelde. Als deelregio dragen Lelystad en Almere minder bij aan die groei dan het kerngebied, maar profiteert het van de afspraken en samenwerking die in (metropool)regioverband worden gemaakt. De ligging aan de rand van de MRA is enerzijds een nadeel; aan de andere kant kan de stad ook profiteren van de aangrenzende sterk groeiende regio Zwolle. Prof. Henri de Groot ziet als toekomstbeeld voor Lelystad/Almere een gebied tussen twee groeipolen. De keuze om onderscheidend te zijn als industrieel logistiek complex, is een juiste. De groei van Lelystad Airport en de aanleg van Flevokust haven biedt dat volop kansen op economische groei en werkgelegenheid. Ook houdt Lelystad een belangrijke rol als woongemeente. Zo hoor je het ook maar weer eens van een ander……

Kortom het waren boeiende weken, met ook nog het 2-daagse VNG-Congres in Goes over vakmanschap, de live-show Jij & ik van Warchild vanuit de Agora en verschillende studiebijeenkomsten.