Door Jop Fackeldey op 26 oktober 2013

Ook de herfst heeft zonnige dagen

Normal
0

21

false
false
false

NL
X-NONE
X-NONE

MicrosoftInternetExplorer4

/* Style Definitions */
table.MsoNormalTable
{mso-style-name:Standaardtabel;
mso-tstyle-rowband-size:0;
mso-tstyle-colband-size:0;
mso-style-noshow:yes;
mso-style-priority:99;
mso-style-qformat:yes;
mso-style-parent:””;
mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt;
mso-para-margin-top:0cm;
mso-para-margin-right:0cm;
mso-para-margin-bottom:10.0pt;
mso-para-margin-left:0cm;
line-height:115%;
mso-pagination:widow-orphan;
font-size:11.0pt;
font-family:”Calibri”,”sans-serif”;
mso-ascii-font-family:Calibri;
mso-ascii-theme-font:minor-latin;
mso-fareast-font-family:”Times New Roman”;
mso-fareast-theme-font:minor-fareast;
mso-hansi-font-family:Calibri;
mso-hansi-theme-font:minor-latin;
mso-bidi-font-family:”Times New Roman”;
mso-bidi-theme-font:minor-bidi;}

Het is herfstvakantie. Het duurde even, maar de tweede helft van de week kreeg mijn agenda dat ook door. Dus is er eens gelegenheid wat meer te lezen, wat later te beginnen en wat meer na te denken. Ik vind de herfst een mooi periode. Dat is waarschijnlijk een afwijking, want meestal zeg je dat van de lente, maar toch. Het is een stoer jaargetijde, met veel wind. Dat associeer ik toch met standhouden. Maar ook met bijna uitbundige kleuren en veel dynamiek.

Over die dynamiek mogen we in de politiek ook niet klagen. De herfst is de vooraankondiging van in ons geval ook de verkiezingen.  En dat werpt zijn schaduw vooruit. Collega Wout Jansen die zich via omroep Flevoland blijkt te bekeren tot landelijke politiek, 2 of 3 nieuwe politieke partijen die hun opwachting maken en namenlijstjes die via Twitter circuleren wie welke partij verlaat om bij een andere partij weer op te duiken. Boeiend. Blij dat ik het gemakkelijk heb met stevige sociaal-democratische basis. Ik ben benieuwd  hoe het landschap er uit ziet als zo op zijn laatst eind november de lijsten zo’n beetje bekend zijn. Ik hoop in ieder geval op een campagne met veel inhoud en veel humor. Laten we het vooral ook leuk houden.

 Inmiddels gaan we als PvdA Lelystad onverdroten voort. We praten met de stad. De PvdA Lelystad is op zoek naar dromen van Lelystedelingen over hun stad. Op weg naar de vaststelling van het verkiezingsprogramma gaat PvdA Lelystad op alle mogelijke manieren met de stad in gesprek. Zo hebben we als enige partij ons conceptverkiezingsprogramma on-line gezet (https://lelystad.pvda.nl) Daar kan iedereen aanvullingen, reacties en goede ideeën kwijt. Op zaterdag 26 oktober waren we – tijdens zo’n zonnige herfstdag – met  lokale, provinciale en landelijke politici actief in het stadshart. Iedereen die dat wilde kon in de PvdA camera zijn of haar dromen voor onze stad kwijt. Met al die dromen en ideeën bouwt de PvdA lokaal verder aan haar verkiezingsprogramma. Niet over de inwoners, maar met de inwoners. Dat levert trouwens altijd boeiende gesprekken op en soms een aardige vondst. Weet je waar de VVD voor staat, vroeg een van onze plaatsgenoten me. En met een dikke glimlach was het antwoord Partij Van en Voor Diefjes. Dat is weer eens wat anders dan spitsvondigheden op onze eigen partijnaam…

Ondertussen is het spannend, op vele fronten. Lokaal vanwege de beslissingen over o.a. Flevokust die aanstaande zijn. Maar ook landelijk. De kranten staan vol met de woningmarkt. Hoe moeten we de signalen interpreteren ? Wordt kopen weer goedkoper dan huren ? maar komen er dan ook nieuwe hypotheekvormen ? ook in Lelystad zien we beweging ontstaan op de huizenmarkt. Woningen die al lang te koop staan worden verkocht – maar wel met een enorme prijsdaling. Komende weken maar eens goed in de  gaten houden wat de landelijke terend is en of die er ook voor Lelystad goed uitziet. Maar ik ben en blijf optimistisch.