Door Jop Fackeldey op 12 juni 2016

Soms is het vast-goed

Afgelopen week een uithuizige week. Met het VNG-congres en de provada waren de eerste 4 dagen van de week op. Met op de vrijdag een mooi bedrijfsbezoek aan Giant en een boel inhaalactiviteiten. Om vervolgens de week af te sluiten met een spetterend Jordaan in de Polder festival.

Het VNG congres was als vanouds. Veel netwerken, interessante lezingen en vanuit mijn perspectief dit keer een vurige workshop. Ik mocht op zoek bij de “bedrijfsbrandweer”van Schiphol. dat was spectaculair, maar liet ook goed zien hoe belangrijk ook hier goede brandweerzorg is en hoe waardevol samenwerking tussen de bedrijfsbrandweer (die Lelystad Airport natuurlijk ook heeft en krijgt) en de reguliere brandweer is. dat is goed en wordt voor Lelystad ook vast goed.

IMG_3644 IMG_3619 IMG_3613

De provada was dit jaar wel heel bijzonder. Over deze vastgoed beurs waren de meningen nog wel eens verdeeld. Vastgoed ? Het tegendeel is waar. Na de (zeer) vele gesprekken met ontwikkelaars, beleggers, adviseurs, bouwers en wat dies meer zij ben ik er opnieuw van overtuigd: Lelystad gaat mee profiteren van de economische ontwikkeling en van de groei op de woningmarkt. Het waterbedeffect (vanuit de woningmarktregio Amsterdam) staat op het punt Lelystad te bereiken. Het komt vast-goed !

Net als voorgaande jaren stond Lelystad hier samen met de partners van de Metropool Regio Amsterdam (MRA). Door de vele economische ontwikkelingen van Lelystad nu en in de nabije toekomst was er veel vraag naar informatie. Lelystad is onderdeel van de Metropool Regio Amsterdam. Samen met de partners wordt er gewerkt vanuit een gedeelde visie aan een krachtige, innovatieve economie, snellere verbindingen en voldoende en aantrekkelijke ruimte voor wonen, werken en recreëren te werken. Dit kwam ook dit jaar weer goed tot uiting op vastgoedbeurs Provada, een belangrijke vastgoedbeurs die zich uitermate leent voor netwerken met belangrijke partijen als ontwikkelaars en bestuurders.

De nadruk in de presentatie van Lelystad lag op de verschillende ontwikkelingen die in de nabije toekomst in Lelystad plaatsvinden en de kansen die dit meebrengt. Denk bijvoorbeeld aan de uitbreiding van Lelystad Airport, de bouw van Flevokust en de realisering van de Marker Wadden. Dit zijn onderwerpen die voor vele bezoekers van Provada ontzettend interessant zijn. De Provada ademde dit jaar nadrukkelijk de sfeer van dingen die komen gaan. Er was overduidelijk meer interesse in Lelystad dan in eerdere edities . We spraken met over andere ontwikkelaars van logistieke terreinen, investeerders met interesse in beleggershuurwoningen en tal van netwerkpartners. Veel interesse was er tijdens het property.nl wooninnovatieontbijt voor de Lelystadse wijze van aanbesteden van woningbouwkavels en innovatieve Lelystadse ontwikkelaars zoals ready for living. Lelystad presenteerde zich met de MRA op een unieke stand. Kunstgras, bomen en festivallichtjes maakten van de stand een echt park. Dit gaf het unieke karakter van Lelystad én de Metropool Regio Amsterdam perfect weer. Naast de maquettes van de verschillende partijen was er op de stand ook een podium waar gedurende drie dagen activiteiten plaatsvonden. Zo werd er vanuit Lelystad een intentieovereenkomst getekend tussen Lelystad Airport Businesspark en LabCenter en werd de verkoop van weer 8 woningbouwkavels aan Ready for Living bezegeld.

Tijdens het bedrijfsbezoek aan Giant dat ik samen met onze burgemeester bracht hebben we stilgestaan bij de toekomstperspectieven. het gaat indrukwekkend goed met het bedrijf, maar dat vraagt ook nogal wat van de organisatie en de locatie. Verschillende aspecten passeerden de revue. Om op vrijdagavond en zaterdagavond een kijkje te nemen en te genieten van het festival Jordaan in de Polder. Het was een groot succes. Ik heb onwijs veel respect voor initiatiefnemers Guido Botter en Dennis Focke. Topklasse om zo je nek uit te steken. En fantastisch dat dat met een bezoek van volgens mij in totaal van ruim meer dan 3.000 bezoekers beloond is.

IMG_3651