Door op 10 mei 2011

Nota Op weg met Werken naar Vermogen

De gemeente is verantwoordelijk voor het uitvoeren van de Wet Werk en Bijstand (WWB). Het beleid van de gemeente Lelystad is de afgelopen jaren bijzonder succesvol geweest: de uitstroom was een stuk hoger dan in andere gemeentes. Oftewel er zijn veel mensen die voorheen in de bijstand zaten aan het werk geholpen.

In Den Haag wordt nu een bijzonder ingrijpende wetswijziging voorbereid, waarbij verschillende wetten worden samengevoegd tot één Wet Werken naar Vermogen. Daardoor verschuiven er veel taken van het rijk naar de gemeente. Omdat het kabinet niet van plan is ook alle bijbehorende budgetten naar de gemeente over te hevelen, zullen de financiële risico’s voor de gemeente gaan oplopen.

Als gevolg van deze ontwikkelingen moet de gemeente opnieuw gaan bekijken hoe de wetten het beste kunnen worden uitgevoerd. Het belangrijkste wordt de inzet op de mobiliteit van het klantbestand, de investering op het doen werken naar vermogen.

Het college stelt twee nieuwe instrumenten voor: de opbouw van een gemeentelijk werkbedrijf en – als een mogelijk onderdeel daarvan – het Participatiehuis. Door het ombouwen van de (regionale) sociale werkplaats naar een gemeentelijk werkbedrijf, ontstaat een perfect platform waarop klanten met een arbeidsbeperking ondergebracht kunnen worden in betaalde – parttime – banen. Het gemeentelijk werkbedrijf opereert dan als een verlengstuk van het gemeentelijk beleid. Daarmee vervult de gemeente als overheid ook een belangrijke voorbeeldrol naar het bedrijfsleven, als werkgever van kwetsbare medewerkers. Bovendien is de verwachting dat een werkbedrijf goedkoper is dan het inkopen van reïntegratietrajecten, zoals nu gebeurt.

De gemeenteraad hoeft over dit onderwerp nu geen besluit te nemen. Wel wordt in de kadernota (voorbereiding begroting 2012) geld gereserveerd voor de verdere uitwerking van dit plan.

Behandeling in de gemeenteraad:

  • Beeldvormend 17 mei 2011
  • Oordeelvormend n.v.t.
  • Besluitvormend n.v.t.

Meelezen:

Vindt u hier iets van? Laat het weten via het reactieveld hieronder.