Door Jop Fackeldey op 5 januari 2013

2013, we kunnen je aan

Ongeluk zit in een klein hoekje, geluk zit in de rest. Met die tekst wens ik eenieder graag een goed 2013 toe. Waarbij natuurlijk altijd de vraag blijft: wat is goed ?
In de afgelopen week had ik wat meer tijd om een boek te lezen. Zo las ik ondermeer het nieuwst boek van één van mijn favoriete auteurs Carlos Ruiz Zafón: De gevangene van de hemel. Dan blijven sommige uitspraken hangen. Bijvoorbeeld de advocaat Brians (van advocatenkantoor Brians en Brians, verdediger van de insolvabelen) die zegt "geef me een verloren zaak en ik ben gelukkig". En dat gaat dan in dit geval over zaken die helemaal niet verloren hoeven te zijn, maar waar niemand in gelooft omdat ze er of zelf geen belang bij hebben er in te geloven en/of er geen energie in willen steken om het te geloven.
Dat thema kom ik veelvuldig tegen in het werk. Of het nu gaat om vergunningverlening, of het nu gaat om de start van ondernemingen, of het nu gaat om de "grote"projecten zoals overslaghaven, stadshart of luchthaven of over de opschalingsdiscussie van de provincie. Ik moet bekennen dat teksten als dat lukt (hier) toch niet of dat is niet realistisch me prikkelt om het tegenovergestelde te bewijzen.
Nou is het risico van zo'n benadering natuurlijk dat je ofwel terechtkomt in de categorie Don Quichotte of veel te wensen houdt maar niets daadwerkelijk realiseert. Maar dan herinner ik ons maar aan een citaat van von Goethe dat één van mijn vroegere leraren (zal we de leraar Duits geweest zijn…) als motto op het proefwerkpapier had staan: "Wensen zijn voorgevoelens van hetgeen u in staat bent daadwerkelijk te realiseren."

Normaal gesproken maak ik ik geen goede voornemens. Dit jaar maak ik voor mijzelf één uitzondering. ik ga gewoon weigeren we mee te laten slepen in de algehele (economische) neerslachtigheid. Want we beschouwen de economie , interpreteren uitspraken en signalen om vervolgens voorspellingen te doen over hoe die economie zich zal gedragen. En dat is zelden positief… Gelukkig werd ik afgelopen donderdag goed geholpen door de Volkskrant, ik citeer: “Gorilla’s kunnen beter voorspellen dan Goeroes". Kijk, daar heb je wat aan. Want wat we niet weten hoeven we niet voor waar aan te nemen. En dan mogen we, althans mag ik vind ik, op zoek blijven naar dingen die – uiteraard onderbouwd – wel kunnen of zouden moeten.
Voor een deel is het een state of mind: open, kritisch en creatief en ons niet blindstaren op de kleine hoekjes ongeluk.

Ik wens ons een gelukkig 2013: 2013: we kunnen je aan !