Door Jop Fackeldey op 29 januari 2012

Achter de schermen

Achter de schermen wordt het hardst gewerkt, maar het minst zichtbaar. dat maakt een weblog schrijven soms ingewikkeld. Want tja, achter de schermen is niet zo blogbaar. Want om nu iedere week het rijtje wonen, Aviodrome, Stadshart, Kust, Luchthaven etc. te noemen…..
Maar eerst even wat wel te zien was. Bijvoorbeeld de heropening van het Flex uitzendbureau. heropening omdat twee enthousiaste Lelystedelingen (Yorick Lindeman en Tessa Kampman) het bureau als franchisenemer nu zelf overnemen. Een gedurfde stap, maar gezien de grote opkomst gaat dat goed komen. wat ook goed kwam was de muziek: afgelopen zaterdag tijdens het Big band festival in de Kubus. Spetterende muziek, hartstikke druk en een prima sfeer. een blijvertje schat ik zo in.
Politiek gesproken maken we ons op voor de dingen die komen gaan. Over het stadshart schreef ik afgelopen week al. Goed om de komende weken daarover met de gemeenteraad in gesprek te gaan. Wat er ook aan zit te komen zijn de gesprekken over de kadernota. het duiden van het financieel perspectief en het trekken van conclusies vraagt zoals ze dat vroeger wel gezegd wordt moed, beleid en trouw. Maar ook dat gebeurt momenteel nog vooral achter de schermen. Alhoewel, suggesties zijn altijd welkom…..op deze weblog kunt U en kun je reageren met suggesties. Maar een mail sturen naar [email protected] mag ook !
In dat kader is het ook van belang om na te denken hoe wij ons werk als gemeente eigenlijk doen. Wat betekent de "crisis"voor ons. Ik las daarover aan buitengewoon lezenswaardig rapport van de Raad voor de Raad voor de Maatschappelijke Ontwikkeling: tegenkracht organiseren. Ik citeer een element uit de conclusie die ook voor het dagelijks verkeer tussen raad en College van belang is: "….dat houdt in dat de overheid in sommige gevallen niet ingrijpt wanneer het fout dreigt te gaan of reeds fout gegaan is. Hierbij zal ook de publieke opinie moeten worden weerstaan wanneer die in weerwil van eerdere afspraken vraagt in te grijpen en daarmee
vraagt de verantwoordelijkheid over te nemen. Het zal voor de overheid
veel moeilijker zijn om niets te doen, in deze gevallen niet in te grijpen, dan
om dat wel te doen. Echter, daarmee zal de eigen verantwoordelijkheid zich
nooit ontwikkelen en zal er dus ook geen sprake zijn van een menselijke
maat." Einde citaat. Daar zal het gesprek bij de discussie over bezuinigen volgens mij (ook) over moeten gaan: wat durven we niet meer te doen en hoe gaan we daarbij om met de eigen verantwoordelijkheid.
Het gaat dus om keuzes. Om daarin te oefenen heb ik me voorgenomen iedere week een klein praktisch dilemma te schetsen. Als je verder leest kom je het dilemma tegen. Mail me Uw/jouw reactie. Komende week ga ik proberen te snappen hoe ik dat zelf op site als een poll kan laten verschijnen….