Door Emiel van der Herberg op 5 juli 2011

De keuzes van de PvdA

Vanavond sprak de gemeenteraad over de kadernota. Dat is belangrijk omdat in de kadernota de belangrijkste keuzes voor de begroting van 2012 worden gemaakt. En die begroting zal, helaas, in het teken staan van flinke bezuinigingen. Dat betekent dat er keuzes moeten worden gemaakt, die soms pijnlijk kunnen zijn.

Die keuzes zijn door burgemeester en wethouders voorbereid. De gemeenteraad kan die keuzes nog veranderen. Hieronder ziet u op welke punten de PvdA andere keuzes maakte.

Nieuwe overheid
Nu de gemeentelijke medewerkers weer in het stadhuis werken, doen ze dat op een nieuwe, moderne manier. Die nieuwe manier van werken levert op sommige vlakken besparingen op, maar ook hogere kosten voor bijvoorbeeld ICT ondersteuning. De PvdA vindt dat de voordelen van die nieuwe werkwijze te onduidelijk zijn, en diende een motie in om een duidelijk doel te stellen op het vlak van transparantie. De kern daarvan: zorg er voor dat alle openbare informatie in de toekomst ook vrijelijk beschikbaar is, voor alle inwoners en alle ondernemers. Deze motie werd door de gemeenteraad unaniem aangenomen.

Dierenweides
Onderdeel van het bezuinigingspakket was een voorstel om de twee Lelystadse dierenweides te sluiten. De PvdA is het met het college eens dat het beheren van dierenweides geen kerntaak is van de gemeente, maar vindt wel dat er moet worden gezocht naar een andere manier om ze voor de Lelystadse kinderen te behouden. D’66 diende samen met de PvdA een amendement in om (alleen voor 2012) de bezuiniging te schrappen, met de uitdrukkelijke opdracht aan de wethouder om in dat jaar naar andere organisatievormen te zoeken.

Armoedebeleid
Lelystad heeft een prima armoedebeleid, dat vooral gericht is op het voorkomen van armoede en het voorkomen van overerven van armoede. Vanuit verschillende Nederlandse gemeenten is belangstelling voor de aanpak van wethouder Willem de Jager. Echter, vooral door de economische crisis zijn het gebruik en de kosten zo ver gestegen, dat de regelingen enigszins versoberd moesten worden. De PvdA vindt dat pijnlijk, maar ziet de noodzaak van die versobering wel in.
Sommige gezinnen worden door de versoberingen wel dubbel of driedubbel geraakt, en dat is niet acceptabel. Daarom stelde de PvdA voor om extra geld uit te trekken om stapeling van bezuinigingen te voorkomen. Dat amendement is door de gemeenteraad aangenomen.

Gemeentelijke studiebijdrage
Kinderen die een mbo-opleiding willen volgen die niet in Lelystad wordt gegeven, moeten noodgedwongen reiskosten maken. De gemeente vergoedt die reiskosten, maar het college stelde voor om dat in de toekomst nog maar voor de helft te doen. De PvdA is bang dat dan de financiële mogelijkheden van de ouders een belemmering kunnen worden voor een optimale opleiding van de kinderen. Dat is onacceptabel. Daarom stelde de PvdA voor deze regeling gewoon voor 100% intact te houden, en de meerderheid van de gemeenteraad was het daar gelukkig mee eens.

Nazorg ex-gedetineerden
Mensen die in de gevangenis hun straf hebben uitgezeten, zien we liever niet opnieuw vervallen in crimineel gedrag. Onderzoek wijst uit dat de eerste drie dagen na het vrijkomen daarin cruciaal zijn. Momenteel biedt het IDO, met behulp van veel vrijwilligers, begeleiding aan ex-gedetineerden. Het college stelde voor die begeleiding weg te bezuinigen, maar kon vorige week niet duidelijk aangeven of er dan wel of niet meer draaideurcriminelen zouden komen. De PvdA wil geen risico’s nemen met veiligheid en stelde dus voor om de nazorg te behouden. Dat voorstel is door de gemeenteraad aangenomen.

Toeristenbelasting
Het college stelde voor om, voor ongeveer een ton per jaar, toeristenbelasting in te voeren. De PvdA kon dat billijken, vooral omdat het de eigen inwoners niet treft. Toch hebben andere partijen ons weten te overtuigen dat het een slecht idee is. Bijvoorbeeld omdat we de komende jaren veel verwachten van de toeristische sector als het gaat om werkgelegenheid en een levendige stad. Daarom steunt de PvdA een amendement van de VVD om in 2012 geen toeristenbelasting in te voeren. Maar, mocht de gemeente financieel in zwaar weer blijven, het is lang niet uitgesloten dat daar in 2013 alsnog toe moet worden besloten.

Onkosten raadsfracties
Politieke partijen in de gemeenteraad kunnen elk jaar een bepaald bedrag aan onkosten declareren, in totaal €37000. Dat is binnen de totale begroting van de gemeente een klein bedrag. Maar omdat de bezuinigingen heel veel inwoners gaan raken, vindt de PvdA het belangrijk om, al gaat het om een gering bedrag, ook op eigen budget te bezuinigen. Lelystads Belang diende, in goede samenwerking met de PvdA, een motie in om €7000 in te leveren. Die motie is door de gemeenteraad aangenomen.

Vergoeding raadsleden
Raadsleden krijgen een vergoeding voor hun werkzaamheden, die in de regel jaarlijks geïndexeerd wordt. Om dezelfde reden als bij de onkostenvergoeding voor raadsfracties is de PvdA van mening dat raadsleden soberheid mogen betrachten. Lelystads Belang diende een motie in om de komende jaren af te zien van indicering van die vergoeding. De PvdA is het daar inhoudelijk zeer mee eens, maar had er moeite mee om dit bij meerderheidsbesluit te regelen. Dit is ook en vooral een individuele afweging van raadsleden.
De zeven raadsleden van de PvdA hebben die afweging al wel gemaakt. Als er komende jaren toch vanuit Den Haag een verhoging van de raadsvergoeding wordt opgelegd, zal dat bedrag vanuit de PvdA fractie worden doorgesluisd naar een Lelystads maatschappelijk doel. Transparant en controleerbaar. Zo lang gemeentelijke bezuinigingen de Lelystadse burgers treffen, willen de raadsleden van de PvdA er geen cent op vooruit gaan.

Emiel van der Herberg

Emiel van der Herberg

Ik ben al een aantal jaren raadslid, en sinds 2018 leider van de PvdA-fractie. Daarnaast werk ik als softwareontwikkelaar bij een leuk bedrijf in Almere. Ik vind dat we dingen niet moeilijker moeten maken dan nodig is. Als er een probleem is, dan kunnen we veel beter de oorzaak aanpakken dan het gevolg. En die

Meer over Emiel van der Herberg