BOB
Gisteravond vergaderde de gemeenteraad voor het eerst volgens het BOB systeem. Dat betekent dat ieder raadsvoorstel drie fasen doorloopt:
- Beeldvorming – is het voorstel duidelijk?
- Oordeelsvorming – wat vinden we van het voorstel?
- Besluitvorming – wat besluiten we uiteindelijk?
En dat dan in (bijna) opeenvolgende raadsvergaderingen. Lees hier meer.
Ik moet zeggen dat het me niet is tegengevallen. De voorzitters van de verschillende sessies waren goed voorbereid en formuleerden aan het eind heldere conclusies. Maar het was ook wel wat wennen hier en daar.
Bijvoorbeeld dat een raadsvoorstel automatisch naar een latere vergadering wordt verplaatst als raadsleden het besluit willen veranderen. Dat geeft een beetje vertraging, maar zorgt er wel voor dat andere raadsleden goed kunnen afwegen of ze de verandering wel of niet een goed idee vinden. In het verleden kwamen amendementen en moties vaak als ‘verrassing’ en dat resulteerde niet zelden in onontwarbare debatten over definities en formuleringen. Hopelijk is dat nu grotendeels verleden tijd – iedereen kan zich goed voorbereiden.
Ook raar was de besluitvormende vergadering aan het einde van de avond. Die was snel (en saai) voorbij, want er stonden alleen maar hamerstukken op de agenda. Dat zal in volgende vergaderingen wel wat anders zijn, aangezien er dan over raadsvoorstellen gedebatteerd gaat worden aan de hand van amendementen en moties. Maar toch minder en korter dan voorheen. Een groot deel van het debat gebeurt namelijk niet meer in de besluitvormende ronde, maar een ronde eerder bij de oordeelsvorming.
En daar ligt ook mijn grootste zorgpunt. Waar de besluitvergadering plaatsvindt in de grote zaal, inclusief persaandacht en internetuitzending, zijn de oordeelsessies in de kleinere zalen. En dus is een belangrijk deel van het politiek debat nu niet meer via internet mee te kijken. In deze tijd kun je dat eigenlijk niet meer maken, en al helemaal niet als je als gemeenteraad een transparant bestuursorgaan wilt zijn. Verschillende andere gemeentes, en ook ons nationale parlement, bewijzen dat het best mogelijk is om ook beelden van parallelsessies in commissiezalen uit te zenden.
Ik ben benieuwd of dat na de verbouwing in het stadhuis mogelijk zal zijn. Toch eens navragen…