Door Jop Fackeldey op 8 februari 2014

Nog een keer: geluk

Een chinees gezegde dat ik tegenkwam vond ik zeker in deze verkiezingstijd wel heel toepasselijk: Geluk bestaat uit drie dingen: iets om van te houden, iets om te doen en iets om op te hopen. Geluk kun je wat mij betreft dan gerust vervangen door politiek. Want politiek begint met waarden en normen die heel dicht bij jezelf liggen. Die deel je met vele anderen en samen vorm je een partij. Of dat nou een lokale of een landelijke partij is, dat maakt niet uit. Maar met velen deel ik ook nog wat anders, de passie voor onze stad. Want juist vanuit mijn overtuiging wil ik dat het goed gaat met onze stad en onze mensen in de stad. En als je dan – zoals ook weer afgelopen zaterdag – op de markt al die verschillende verhalen, soms hele schrijnende, van onze stadsgenoten hoor, dan weet ik dat er nog veel te doen valt.

Normal
0

21

false
false
false

NL
X-NONE
X-NONE

/* Style Definitions */
table.MsoNormalTable
{mso-style-name:Standaardtabel;
mso-tstyle-rowband-size:0;
mso-tstyle-colband-size:0;
mso-style-noshow:yes;
mso-style-priority:99;
mso-style-qformat:yes;
mso-style-parent:””;
mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt;
mso-para-margin-top:0cm;
mso-para-margin-right:0cm;
mso-para-margin-bottom:10.0pt;
mso-para-margin-left:0cm;
line-height:115%;
mso-pagination:widow-orphan;
font-size:11.0pt;
font-family:”Calibri”,”sans-serif”;
mso-ascii-font-family:Calibri;
mso-ascii-theme-font:minor-latin;
mso-fareast-font-family:”Times New Roman”;
mso-fareast-theme-font:minor-fareast;
mso-hansi-font-family:Calibri;
mso-hansi-theme-font:minor-latin;
mso-bidi-font-family:”Times New Roman”;
mso-bidi-theme-font:minor-bidi;}

Dan wil ik  – dichtbij mensen – de strijd tegen de grote instellingen, tegen de vermarkting van de samenleving winnen. Daar wint de menselijke maat. Dan wil ik contact leggen tussen werkgevers en werkzoekenden. Zo worden plekken vrijgemaakt voor diegenen die niet 100% productief zijn maar daarom niet minder recht hebben op een baan, gewoon bij een baas, tussen collega’s. In de buurt wordt afgerekend met de stopwatch-cultuur door uitbesteding en aanbesteding en wordt de zorg op maat geleverd. En zo kan ik wat doen.

En dan is er ook nog iets om op te hopen. Te hopen op betere tijden, op een aantrekkende economie, op een aantrekkende woningmarkt. Het begin is er, maar zet het door ? Hopen op een samenleving die de transitie van ik naar wij kan maken. Over transities gesproken.

Ik kom op deze overpeinzingen vanwege de campagne, natuurlijk. Vrijdag jl. werd bekend dat er 17 partijen meedoen aan deze verkiezingen. En dat is dubbel. Goed dat er zoveel lelystedelingen betrokken zijn bij hun stad en het bestuur van de stad. Maar 17 partijen en 35 zetels….dat kan ook uitdagingen opleveren zal ik maar zeggen. Maar goed, de toekomst zal het leren. En voordien proberen de lelystedeling te overtuigen waarom hij of zij PvdA moet stemmen. de campagne is nu echt begonnen. En dat is leuk. tegelijkertijd wel een beetje gek. Gek dat ik door mezelf aangekeken wordt als ik langs de verkiezingsborden rijdt…maar ook gek om enerzijds nog steeds heel druk te zijn met wonen, werken, cultuur en al die andere elementen uit mijn portefeuille, en tegelijkertijd bezig te zijn met de campagne.

Dat werk ging dus ook afgelopen week gewoon weer verder. Met een dagje den Haag , het voorzitten van het Algemeen bestuur van de Omgevingsdienst en tal van overleggen over (lucht)havens, bedrijfsvestigingen en wat dies meer zij. Nu zitten er in het werk nog steeds heel veel goede en optimistische kanten. Laat is er 2 noemen. Tijdens de conferentie van de Metropoolrgio Amsterdam werden de economische verkenningen gepresenteerd:

economische groei

En daar wordt ik blij van. In 2013 is een economische groei te zien van 0,3%, voor 2014 is een groei van 1,2 % voorzien. Letterlijk staat er: “in vergelijking met andere deelregio’s toont deelregio Almere en Lelystad zich veerkrachtig, met herstel kort naar perioden van krimp.” Werk, werk, werk: daar moeten we mee doorgaan.

Wat ook optimistisch stemt is de ontwikkeling bij de Agora. De Agora heeft voor het eerst in de geschiedenis de Agora in Lelystad meer dan 100.000 bezoekers getrokken voor Culturele Evenementen. Deze mijlpaal werd in de laatste week van december bereikt. Het record is volledig toe te schrijven aan het feit dat Agora vanaf 2013 ook bioscoop is. Het Agora Theater is voor alle inwoners van Lelystad. De ontwikkeling van de bioscoop in de Agora heeft er voor gezorgd dat nog meer inwoners van Lelystad het theater zijn gaan bezoeken. De maatschappelijke functie van het Agora Theater is hiermee versterkt. Dat is een prima resultaat!