Door Jop Fackeldey op 1 november 2015

Kunt U mij de weg naar…………….

De maandag begon al vroeg……om 6.45 haalde ik collega Ed Rentenaar op om samen met hem en Tony Merkelbach op weg te gaan naar Maasmechelen. Maasmechelen ? Ja inderdaad. Want ook daar hebben ze een factory outlet, een Bataviastad. Deze heet Maasmechelen Village, met als ondertitel Chic Outlet Shopping. Er zijn wel heel veel overeenkomsten. Met de burgemeester van Maasmechelen spraken we over de voor- en nadelen voor de omgeving, we maakten kennis met de outlet en het nabijgelegen Nationaal Park. De ontwikkeling is wel een beetje vergelijkbaar met die van Bataviastad. De hoofdpoort van het nationaal park, Connecterra, ligt direct achter het outlet center. Maar die verbinding kan beter eerlijk gezegd. Dan hebben we met de verbinding tussen Batavia Stad en de Bataviawerf dat beter gedaan. Opvallend wel is het chique Terhill hotel dat precies aan de rand van het outletcenter ligt. En dat minimaal 25% van de bezetting haalt uit dit center. Het sleutelkaartje is goed voor een VIP-korting van 10%. Een bewijs te meer dat samen optrekken loont en dat er zeker ruimte is voor een hotel, ook bij ons. Met vertegenwoordigers van de eigenaar van Batavia Stad, Maasmechelen Village hoort bij dezelfde familie, hebben we tenslotte uitgebreid van gedachten gewisseld over de toekomst en toekomstige mogelijkheden van onze outlet. Een nuttig bezoek. En geleerd dat ik nog steeds een bloedhekel aan files heb.

Op de dinsdag naast College en Raad met zijn allen gevierd dat de Bataviawerf 30 jaar bestaat. Tijdens een goed bezochte netwerkborrel, ook door het bedrijfsleven goed bezocht, kun je met heel veel ondernemers mooi weer even bijpraten. Maar het meest genoot ik eerlijk gezegd van het feit dat het de werf weer overduidelijk goed gaat. Nieuwe initiatieven, een groot netwerk en veel enthousiasme. Het is en blijft een parel voor onze stad.

Wat ook mooi is, is dat we bijna letterlijk een volgende afslag genomen hebben als het gaat om onze luchthaven. Want de luchthaven is druk in de weer met de aanbestedingen maar ook wij hebben nog het een en ander te doen. Om de landzijdige bereikbaarheid te kunnen garanderen hebben we  (Gedeputeerde Jaap Lodders van de provincie Flevoland, , directeur Erik Lagerweij van Lelystad Airport, directeur Rob Verhoeff van OMALA en ondergetekende) een  bestuursovereenkomst over de infrastructuur voor de luchthaven getekend.  Alle betrokken partijen spannen zich, ieder vanuit hun eigen werkveld, in om de infrastructuur rondom de luchthaven zo snel en goed mogelijk te realiseren. Vanaf 2016 zal buiten zichtbaar zijn dat de ontwikkeling van de luchthaven in volle gang is.

1482fcff49122c2485aa8e6a0c25fc38

In mijn bijdrage heb ik er vooral op gewezen dat het er nu om gaat om kansen te pakken, ook voor de ondernemers in de regio. Er komt veel werk op ons af, daar moeten Lelystadse (een Flevolandse) bedrijven wel van kunnen profiteren.

En toen was het al weer snel weekend. Naast een gezellig verjaardagsfeestje ook nog even bij de open dag en officiële opening van de radiostudio van Radio Lelystad geweest. Ze huizen tegenwoordig in bij Omroep Flevoland. Een prima samenwerking. Komende weken komt er weer veel op ons af, zeker ook op ondernemingsgebied. Zo wil ik u graag vast wijzen op de kennis- en informatiemarkt voor startende ondernemers die Woensdag 2 december, 17.00 – 21.00 uur in ons stadhuis gehouden wordt. Startende ondernemers, beginnende zzp’ers of mensen die van plan zijn voor zichzelf te beginnen, worden op de beurs voorgelicht over mogelijkheden, de do’s en don’ts van het ondernemen en de rol die de partners binnen het Ondernemersplein daarbij kunnen spelen. Doorlopend kunnen beginnende ondernemers een check laten doen op hun ondernemingsplan. Financieel adviseur Edith Brendel doet gratis en voor niks een zogenoemde ‘Speedcheck’. Neem uw ondernemingsplan dus mee en krijg gratis tips en advies over uw plan. De Startersmarkt vindt plaats in het Stadhuis. De toegang is gratis.

En tenslotte. misschien wel het aller belangrijkste: we gaan uiteraard door met de strijd voor het behoud van onze rechtbank. Heeft U al de petitie getekend. Dat kan nog anderhalve week. Laten we massaal steunen: u kunt de petitie hier tekenen. Op 10 November gaan we de petitie aanbieden aan de 2e kamer !