Door Jop Fackeldey op 5 januari 2014

Voorspoedig 2014

Het jaar is weer begonnen. Allereerst wens ik iedereen die dit leest (of zou willen lezen) een voorspoedig 2014 toe. Voorspoedig betekent immers welvarend, bloeiend, blozend, florissant, gezond, in goeden doen, fortuinlijk, gezegend, welzalig, zegenrijk, gelukkig, goed, plezierig, fortuinlijk, lekker, op rolletjes en vlot. Wat kan een mens nog meer wensen…

Het jaar begon alleen niet zo voorspoedig. Ruzie over een standplaats tussen het grote Bataviastad en een kleine zelfstandige, het plotsklaps stoppen met nachtdiensten door apothekers zonder goed over de consequenties na te denken en het vernielen van kerstverlichting in het stadshart. Hoeveel ellende wil je hebben in de eerste dagen van het nieuw jaar.

Van alle 3 de incidenten, laat ik het maar eens op zijn Hollands zeggen, baal ik. Ik baal ervan dat een groot bedrijf met bijbehorende omzet er niet in slaagt op een fatsoenlijke manier overeenstemming te bereiken met een veel kleinere ondernemer. Het argument omzetschade kan ik nauwelijks serieus nemen. Maandag maar eens induiken en kijken of we het op kunnen lossen.

Ik baal van de apothekers, maar eigenlijk ook van het ziekenhuis en de zorgverzekeraars dat eerste een maatregel genomen wordt, die gebrekkig gecommuniceerd en vervolgens pas nagedacht wordt over de consequenties. Ik ben blij dat de PvdA fractie daarover flink aan de bel trekt. Gelukkig zit collega Meta Jacobs er eveneens bovenop. Samen zullen de verantwoordelijken in de goede stand moeten zien te krijgen. Want voor beide voorbeelden geldt: we gaan er formeel niet over, maar het gaat ons wel aan.

Misschien baal ik nog wel het meest van het vernielen van de verlichting in het stadshart. Nu hebben de ondernemers dat prachtig voor elkaar en zag het er echt feestelijk uit, dan wordt het vernield. Met welk doel? Wat voor lol is dat nu? En hoe kunnen we dat nou voorkomen. Het is toch ons stadshart?

Nou ja, voor nu even genoeg zurigheid. Een nieuw jaar ligt voor ons. We gaan daar wat van maken. En ik zal u daar via deze blog graag van op de hoogte blijven houden.